Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vanaf 9 januari digitale certificering via TracesNT met de eSeal

Het vernieuwde Traces, Traces New Technology (TracesNT), geeft lidstaten de mogelijkheid om certificaten te voorzien van een digitale handtekening, de zogenaamde eSeal, zo meldt het NVWA. Een lidstaat moet hiervoor voldoen aan (digitale) veiligheidseisen en kan dan een verzoek indienen bij het Directoraat-generaal Gezondheid en Voedselveiligheid (DG SANTE) in Brussel. Nederland heeft dit proces doorlopen en op 23 december 2022 formeel toestemming gekregen voor het gebruik van deze eSeal.

Gevolgen
Door de TracesNT-certificaten digitaal te ondertekenen, worden deze niet langer geprint en fysiek ondertekend. Men ontvangt dan geen papieren certificaat meer. Dit geldt voor alle TracesNT-certificaten. De zending kan worden begeleid door het certificaat in PDF-vorm of, desgewenst, met een door de onderneming zelf vanuit TracesNT uitgeprint certificaat.

Voordelen digitale certificering
Een digitaal certificaat brengt ten opzichte van een fysiek document veel voordelen met zich mee. Zodra de zending is voorzien van een digitaal certificaat kan de aanvrager direct, altijd en overal over het digitaal ondertekende document beschikken, aldus de NVWA. Men hoeft geen fysiek document meer op te halen en het kan niet meer worden kwijtgeraakt. Tot slot is het digitale document minder fraudegevoelig en draagt het bij aan een duurzame samenleving door minder gebruik van papier.

Stapsgewijze implementatie
De NVWA gaat het gebruik van de eSeal stapsgewijs introduceren.

  • In de week van 27 december 2022 zijn de eerste TracesNT-certificaten die onder 'certificering op thuislocatie' vallen, digitaal afgehandeld. De bijlage 1 'Verklaring controle partij en ondertekening TracesNT-certificaat' is hiermee niet meer nodig en wordt niet meer gemaild. U kunt het certificaat zelf vanuit TracesNT printen. De betreffende bedrijven zijn daar individueel over ge├»nformeerd.
  • Vanaf 2 januari 2023 zullen alle TracesNT-certificaten die via de afdeling Certificering op Afstand (CoA) worden gecertificeerd, worden voorzien van een digitale handtekening. Opsturen of afhalen van het certificaat is dan niet meer nodig.
  • Vanaf 9 januari 2023 zullen alle TracesNT-certificaten voorzien worden van een digitale handtekening en daarmee wordt het papieren TracesNT-certificaat uitgefaseerd.

Tot slot
Door gebruik te maken van digitale certificering geeft de NVWA gehoor aan de wens van diverse bedrijven en zetten we samen met het bedrijfsleven een belangrijke stap in digitalisatie van het exportproces.

Bron: NVWA

Publicatiedatum: