Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De zomer van 2022

Recordprijzen voor uien en wortelen en te veel aardappelen in Oekraïne

Volgens analisten van EastFruit bereikten de prijzen voor sommige groenten in Oekraïne eind 2022 recordniveaus. Andere groenten waren goedkoper dan ooit. De belangrijkste reden was de grootschalige Russische militaire invasie, die teelt en logistieke elementen in Zuid-Oekraïne vernietigde, en miljoenen Oekraïners dwong hun huizen te verlaten op zoek naar asiel in het buitenland.

Uienprijzen zijn in 2022 het meest gestegen. De groothandelsprijzen voor uien zijn in 2022 in hryvnia (UAH) met 3,1 keer gestegen. De wortelprijzen zijn in UAH 2,4 keer zo hoog geworden. Natuurlijk was de prijsstijging in USD kleiner, maar aangezien de consumenten in Oekraïne de groenten in de plaatselijke valuta betalen, is de prijsstijging in UAH veelzeggender. Het is ook belangrijk voor de telers om de prijzen in dollars te kennen - het merendeel van hun uitgaven was afhankelijk van buitenlandse valuta, aangezien zaden, gewasbeschermingsmiddelen, brandstoffen en smeermiddelen, onderdelen voor machines en meststoffen in Oekraïne werden ingevoerd.

Opmerkelijk is dat de groothandelsprijzen voor uien en wortelen in Oekraïne aan het eind van het jaar recordhoogten bereikten. De uienprijzen lagen meer dan 3 keer hoger dan de vorige recordprijzen en 5 keer hoger dan het gemiddelde van de afgelopen jaren.

Ook voor wortelen werden recordprijzen gevraagd, die bijna net zo schokkend waren als die voor uien. Eerdere recordprijzen gingen 2,5 keer over de kop, de gemiddelden 5 à 6 keer.

Het tegenovergestelde gold voor aardappelen. De belangrijkste aardappelgebieden werden niet door Russen bezet, of waren tijding heroverd zodat het veldwerk kon worden hervat. Bovendien hebben de mensen, uit vrees voor een gebrek aan voedsel, het aardappel-areaal drastisch uitgebreid, wat heeft geleid tot een overaanbod op de markt.

De gemiddelde groothandelsprijs voor aardappelen lag eind 2022 in Oekraïne slechts 11% hoger in UAH dan vorig jaar, maar 17% lager in USD. In feite was de prijs van 0,14 dollar op 30 december 2022 de laagste ooit. Bij deze groothandelsprijs was er duidelijk geen winst voor de aardappeltelers, aangezien deze prijs niet eens de kosten voor de aankoop van hoogwaardig pootgoed dekte. En dit kan een negatieve invloed hebben op de aardappelproductie in 2023.

Kasgroenten, tomaten, komkommers en paprika's zijn in prijs gestegen, maar minder dan uien en wortelen. De prijsstijging is minder sterk dan men zou verwachten, gezien de energiecrisis in Europa en vooral in Oekraïne, en de logistieke problemen. Daarnaast is ook de vraag naar kasgroenten in Oekraïne aanzienlijk gedaald.

Voor meer informatie: east-fruit.com 

Publicatiedatum: