Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Exportwaarde Nederlandse groenten en fruit in 2022 +2%, volume daalde met 1%

Het jaar 2022 was voor de Nederlandse groenten- en fruithandel bijzonder uitdagend. Bij de start bezorgde de lockdown leveranciers van groenten en fruit aan het foodservicekanaal nog de nodige kopzorgen. Tel daar geopolitieke verschuivingen, de energiecrisis en onzekerheid op de arbeidsmarkt bij op en de uitdaging was compleet, zo meldt GroentenFruit Huis. Desondanks steeg de exportwaarde van groenten en fruit in 2022 met 2 procent tot € 13,6 miljard. Daarmee bekrachtigde de Nederlandse handel in groenten en fruit haar sterke rol.  

De exportwaarde van verse groenten steeg met 4 procent, die van vers fruit met 1 procent. Dit is deels veroorzaakt door hogere prijzen. In kilo's daalde de hoeveelheid verse groenten en fruit die werden geëxporteerd licht met 1 procent. Export betreft hoofdzakelijk de verkoop aan de buurlanden van Nederland.


Klik hier voor de uitvergroting

Duitsland bleef in 2022 met een totale waarde van € 4,8 miljard verreweg de belangrijkste afzetmarkt. De verkoop viel zowel in hoeveelheid (-6%) als in waarde (-4%) lager uit dan een jaar terug. Een lagere verkoop van tomaten en komkommers aan Duitsland zijn hier debet aan. Eind 2021 waren de energiekosten al zo hoog dat telers besloten om later te planten. Hierdoor was met name in het eerste kwartaal van 2022 het aanbod kleiner in vergelijking tot 2021.

België (€ 1,2 miljard) en het Verenigd Koninkrijk (€1,1 miljard) kochten bij Nederlandse handelsbedrijven ongeveer evenveel groenten en fruit vergeleken met 2021. De afzet in Zuid-Europa groeide: Frankrijk (+9%), Italië (+20%) en Spanje (+6%). Frankrijk kocht vooral meer bananen en avocado's, re-export dus. In Italië was meer ruimte voor o.a. Nederlandse tomaten, met name vanaf juni. Ook was er een grotere vraag naar peren vanwege diverse misoogsten in 2021 door vroege vorst. Overigens twee producten die Italië zelf ook veel teelt. In Spanje groeide de vraag naar tomaten, uien en bananen. De opvallende export van tomaten naar Italië en Spanje kwamen precies in de periode dat Italië en Spanje met hoge temperaturen en droogte te maken hadden. 

De export top 3 in geldwaarde is: tomaat, avocado, paprika. Van alle drie de producten viel de exportwaarde iets terug vergeleken met een jaar terug. Bij andere producten steeg de verkoop juist. Dit zijn: ui (+18%), komkommer (+18%), peer (+19%) en banaan (+14%). De import top 3 in geldwaarde is: avocado, banaan, druif. Blauwe bes, sinaasappel en tomaat vallen hier net buiten. Het lagere aanbod van Nederlandse tomaten in het eerste kwartaal 2022 zorgde voor een hogere import uit met name Marokko en Turkije.

Nederlandse bedrijven importeerden in 2022 totaal voor € 9,8 miljard, verse groenten en fruit. Dit was 6 procent hoger dan een jaar eerder. Het aantal kilo's daalde echter met 3 procent. Spanje voert met een aandeel van 14 procent de lijst van herkomstlanden aan, gevolgd door Peru (13%) en Zuid-Afrika (12%). In het afgelopen jaar bedroeg de import uit Peru ruim €1,2 miljard, terwijl het in 2017 slechts om een half miljard euro ging. Dit betreft vooral avocado, blauwe bes en mango. Ook Ecuador timmert aan de weg, hoofdzakelijk met bananen. Het importbedrag van fruit uit Ecuador steeg in 2022 met ruim 40 procent.

De waarde van de Nederlandse productie van groenten en fruit steeg van 3,9 naar 4,2 miljard euro. Daarmee blijft de Nederlandse groente- en fruithandel een belangrijke rol vervullen in het combineren van Nederlandse productie met gewilde importproducten als onder andere banaan, mango en avocado. Hiermee voorziet Nederland vele landen in Europa van een compleet assortiment groenten en fruit. 

Bron: GroentenFruit Huis

Publicatiedatum: