Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hoekstra onder de indruk van 'Factory of the Future'

Hoog bezoek bij MSP Onions

CDA-minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken bracht maandagmorgen een bezoek aan de verwerkingsfabriek van MSP Onions in Nieuwdorp. Het bezoek was gepland om aan te tonen hoe breed de landbouwsector is, hoe innovatief de keten is en het enorme buitenlandse belang daarin. De partijleider kreeg na ontvangst een mooie visitorbadge waarna er een presentatie werd gegeven door Lindert Moerdijk, sales director van MSP Onions.

Moerdijk lichtte kort de unieke positie van Zeeland op het wereldwijde uientoneel toe. De uienexport noemde hij een positieve en duurzame activiteit omdat containers die fruit lossen weer vol terug kunnen naar de landen waar het fruit geladen wordt. Hierdoor wordt efficiënt gebruik gemaakt van de logistiek en wordt voorkomen dat de reefer containers leeg terug gaan.

MSP heeft in 2020 een project opgestart met de naam Factory of the Future. De aanleiding daarvoor was dat met de handmatige sortering kwalitatief  te kort schiet door de gevolgen van de  klimaatverandering in combinatie met de aanscherpingen op het gebruik van de gewasbeschermingsmiddelen. Lindert ziet hier duidelijk een rol voor de overheid om de focus voor verduurzaming te verleggen naar het proces na de teelt. "Het verschil tussen biologisch en niet biologisch is nergens zo klein in de wereld dan in Nederland, echter de processen na de teelt behoeven aandacht."

De uienfabriek die is gerealiseerd in Nieuwdorp zorgde voor grote interesse van Hoekstra. Hij verbaasde zich over het niveau van innovatie en automatisering. Een natuurproduct waarvan de kwaliteit geprogrammeerd kan worden en hierbij de eindklanten gegarandeerde kwaliteit ontvangen. Met een zekerheid van 99,9% kan MSP Onions de kwaliteit programmeren, het opent deuren, het verkleint de wereld en geeft vleugels in de verkoop.

Een hoofdrol in de presentatie was de automatisering met behulp van software. Er werd aangegeven dat de softwarelaag die over de fabriek heen ligt belangrijker is dan het equipment wat erin staat. Met behulp van Eqontrol is het bedrijf volledig in controle en worden operators vervangen door digitale operators die keer op keer efficiënter kunnen worden ingericht. Waardoor met hetzelfde equipment en personeel steeds hogere rendementen worden behaald.

Aan het einde van zijn presentatie benadrukte Moerdijk het belang van de Nederlandse ui met onder meer de focus op de verduurzaming van de processen na de teelt, de uien als retourlading op de reefercontainers met duurzame handel als doel en de import- en export belemmeringen. "Bewaak de import-exportbalans. Nederland importeert fruit uit Costa Rica maar mag geen uien exporteren naar Costa Rica."

 

 

 

 

 

 

 

 








 

 

 

 

 

 

Vervolgens kwam Gijsbrecht Gunter, voorzitter van de Holland Onion Association, aan het woord. Zijn presentatie luidde 'hoe een kleine producent een marktleider kan zijn. Hoekstra stelde de vraag waarom de Nederlandse ui zo sterk is dat hij heel de wereld over kan. Gijsbrecht stelde hier de daglengte aan de orde, dit is van groot belang om een sterke ui te telen. De houdbaarheid van de Nederlandse ui is heel belangrijk. Lindert vulde aan dat een lokaal geteelde ui in Afrika vaak maar drie dagen houdbaar is.

Daarnaast werd benadrukt dat 92% van de uien wereldwijd local for local geteeld worden en dat 8% beschikbaar is voor export. Nederland heeft een positie van 20% op de 8% wereldwijde export. De minister werd keer op keer gewezen op de kracht van de sector en de wil in de sector om te innoveren en te verduurzamen. Het belang van de Nederlandse ui is belangrijk in de wereld maar ook voor de telers die uien als lucratief product in hun bouwplan meenemen.

Gijsbrecht benoemde nog diverse handelsbarrières, nam Senegal als een voorbeeld waar handel en ontwikkelingssamenwerking hand in hand gaan en ronde af met de volgende 5 punten:

  • Erken het belang van wereldwijde uienhandel en de positie van Nederland
  • Bied de agrosector perspectief om duurzaam te ontwikkelen
  • Bezuinig niet op landbouwraden en ambassades in het buitenland
  • Handel en ontwikkelingssamenwerking gaan hand in hand
  • Ondersteun innovaties en onderzoeksprogramma’s

De voorzitter van de Holland Onion Association ronde af met het opprikken van het ambassadeursspeldje van de HOA.  Na de presentaties werd de groep meegenomen de fabriek in. De nieuwsgierigheid was al behoorlijk opgewekt en tijdens het opdoen van de haarnetjes werd er dan ook al druk gespeculeerd. Direct bij binnenkomst in de fabriek werd de groep uitgedaagd om het aantal arbeiders in de fabriek te tellen gedurende het bezoek.

Bij binnenkomst was de groep direct onder de indruk van de rust die het automatisch magazijn uitstraalde terwijl er aan de lopende band kisten voorbij kwamen op shuttles en liften. Lindert Moerdijk legde uit dat heel de operatie autonoom verloopt en gevangen is in de Eqontrol software. Hierdoor zijn fouten verleden tijd en is de controle 100%.

De inpakafdeling werd kort bezocht, de eerste arbeiders werden geteld en er werd uitgelegd dat de software hier zover was uitgewerkt dat de operators nog maar 3 functieknoppen over hebben; start, stop, pauze. Fouten zijn hierdoor verledentijd, downtime bestaat niet meer en de productie per dag is enorm. De inpakafdeling draait dan ook maar met 3 mensen, 8 uur per dag.

De invoer van de inpakafdeling was volledig onbemand. Waar normaal mensen de kwaliteit controleren was hier niemand te vinden. Hoekstra, die al eerder in een uienbedrijf geweest was, keek zijn ogen uit en vroeg zich werkelijk af hoe dit mogelijk was. Niemand controleert de kwaliteit en bij controle aan de leesband blijkt het ook niet nodig.

Lindert gaf aan dan ook snel door te lopen naar de andere kant van de fabriek. Hier werd een grote ruimte betreden waar wederom niemand te bekennen was. Moerdijk gaf aan dat ook deze zone volledig geregeld word door software. De groep was onder de indruk van de schaal waarop hier gesorteerd werd. In de controlekamer heeft Lindert de details uitgelegd van optisch sorteren. Iedere ui wordt beoordeeld, 100% controle met 99,9% zekerheid, hier had hij vooraf van gedroomd maar door blijven innoveren is kwaliteit nu programmeerbaar.

De minister vroeg zich af hoe dit zich verhoudt tot de competitie. Uit ervaring zei Lindert dat met de hand sorteren een correctie slag van 5-7% mogelijk is bij normale productiesnelheid en dat nu iedere ui afzonderlijk in een exit geprogrammeerd kan worden. Een buitengewone prestatie maar alleen gerealiseerd door een bijzondere investering.

Bij binnenkomst in de controlekamer viel het Hoekstra op dat er geen operator aanwezig was. Direct attendeerde Moerdijk op het feit dat de operator ook op zijn telefoon mogelijke alarmen binnenkrijgt en hierdoor dus een inspectieronde kan verrichten zonder dat de productie gevaar loopt. Het CDA team was erg onder de indruk, had 5 arbeiders geteld in de fabriek en ging snel door met de rest van het programma.

Voor meer informatie:
Lindert Moerdijk
MSP Onions
Hertenweg 34
4455 TL Nieuwdorp
[email protected]
www.msp-onions.com