Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gedwongen tot import

Extreme vorst vernietigde uienvoorraden in Oezbekistan

EastFruit schreef een paar dagen geleden al over de stijging van de groentenprijzen in Oezbekistan als gevolg van het abnormaal koude weer. Voor de komende dagen wordt een geleidelijke stijging van de luchttemperatuur verwacht, maar de uienprijzen zullen waarschijnlijk niet dalen. Sterker nog, ze kunnen blijven stijgen, melden analisten van EastFruit.

Met het begin van het koude weer is "niet bevroren" het belangrijkste kenmerk geworden van kwaliteitsuien waarvoor telers en handelaren reclame maken en kopers controleren partijen voornamelijk op bevroren uien. Helaas worden uien in Oezbekistan niet altijd opgeslagen in omstandigheden die geschikt zijn om de kwaliteit in de winter te handhaven. Opslagstations die daarvoor geschikt zijn, beschikken niet over de uitrusting om een stabiele luchttemperatuur te handhaven en hebben vaak zelfs geen elementaire warmte-isolatie. Bovendien werd een deel van de uienoogst in Oezbekistan meestal alleen onder schuren opgeslagen om deze tegen regen te beschermen.

Hoewel de luchttemperatuur in de winter in de meeste regio's van Oezbekistan zelden lang onder -10°C daalt, komt het toch soms voor, zoals deze winter. Inmiddels kunnen we stellen dat de kou enorme schade heeft toegebracht aan de uienvoorraden in Oezbekistan, veel telers en handelaren geven toe dat alle of een groot deel ervan bevroren is. Ook hadden veel verkopers bevroren uien te koop aangeboden op open groothandelsmarkten.

Gedurende vijf dagen van 10 tot 15 januari 2023 varieerde de luchttemperatuur in de hoofdstad van Oezbekistan, Tasjkent, van -6 tot -13°C overdag en van -8 tot -17°C 's nachts. Bij deze temperatuur bevriezen de uien, waarna ze alleen nog maar kunnen worden weggegooid, omdat ze voor geen enkel doel kunnen worden verkocht en zeer snel zullen bederven.

Theoretisch zouden bevroren uien kunnen worden geschild en diepgevroren verkocht, maar dit vereist een enorme koelcapaciteit met temperaturen onder -25°C en veel personeel om uien in dergelijke extreme omstandigheden te schillen.

Een vrij voorspelbaar gevolg van eventuele beperkingen op de export van uien uit Kazachstan zal een sterke stijging van de prijzen ervan in Oezbekistan zijn, maar het is nog moeilijk om de exacte stijging te voorzien. Een uientekort op de binnenlandse markt van het land is echter een vrij zeldzaam verschijnsel.

Zelfs als Kazachstan niet snel dergelijke beperkingen invoert is de verwachting dat de uienprijzen in Oezbekistan de komende maanden zullen blijven stijgen, hoewel misschien niet zo snel. Verschillende factoren zullen daartoe bijdragen.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: