Kazachstan blokkeert uienexport voor drie maanden

De interdepartementale commissie van Kazachstan voor buitenlands handelsbeleid en deelname aan economische organisaties heeft besloten de uienexport voor 3 maanden te verbieden. Het besluit is genomen om de massale uienexport uit Kazachstan te voorkomen en de uienprijzen te stabiliseren, melden specialisten van EastFruit onder verwijzing naar het Kazinform International News Agency.

"De grote vraag van derde landen naar Kazachse uien houdt verband met de natuurrampen in Pakistan, een van de grootste uientelers in Azië en wereldwijd. Overstromingen in Pakistan veroorzaakten een wereldwijde stijging van de uienprijzen, ook op de markt van onze republiek. Er is extra druk op de prijzen door de strenge vorst in de zuidelijke regio's van Kazachstan en Oezbekistan, waar een groot deel van de oogst is beschadigd. De belangrijkste uientelers importeren nu actief Kazachse uien," aldus de persdienst van het ministerie van Landbouw van de Republiek Kazachstan.

Volgens het Bureau voor nationale statistieken van Kazachstan bedroeg de uienoogst in 2022 1,1 mln ton, terwijl de jaarlijkse binnenlandse consumptie in het land ongeveer 315.000 ton bedraagt, d.w.z. bijna 3,5 keer minder.

De bevestigde uienvoorraden in Kazachstan bedragen 152.400 ton, of slechts 14% van de totale opbrengst van vorig jaar. Dit is genoeg tot de volgende oogst, dus de exportbeperkingen nemen het risico weg dat alle resterende uien uit Kazachstan worden geëxporteerd.

Wij herinneren eraan dat deskundigen van EastFruit beperkingen of een verbod op de uienexport uit Kazachstan als een optie zagen voor wat er zou kunnen gebeuren op de uienmarkt in buurland Oezbekistan. Een vrij voorspelbaar gevolg zal een sterke stijging van de uienprijzen in Oezbekistan zijn, hoewel analisten menen dat het nog moeilijk is om de exacte prijsstijging te voorspellen. Lees hierover in het artikel "Extreme vorst heeft uienvoorraden in Oezbekistan vernietigd waardoor het land gedwongen is uien te importeren."

Voor meer informatie: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.