Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe verpakkingslijn voor Oostenrijks aardappelen- en uienpakstation

Bauer Agrar is een agri-bedrijf gevestigd in Oostenrijk. Ze verbouwen, sorteren, verpakken en verschepen uien en aardappelen naar verschillende Europese klanten. In 2021 besloot eigenaar Reinhard Bauer zijn verpakkingslijn te professionaliseren met een compleet nieuwe set-up van Eqraft.

Reinhard Bauer en zijn zakenpartner Karl Nägerl runnen een agri-bedrijf dat strategisch gepositioneerd ligt tussen Wenen en Bratislava. Ze verbouwen verschillende gewassen en sorteren, verpakken en transporteren die ook direct naar hun klanten. Bauer begon zijn eigen boerderij in 1990.

‘Ons bedrijf ligt op vruchtbare grond: het gebied is grotendeels plat, waardoor irrigatie makkelijk is en we heel het jaar door een goede kwaliteit en een stabiele kwantiteit aan uien en aardappelen kunnen leveren,’ legt hij uit.

Het bedrijf hecht veel waarde aan ecologisch werken en is niet bang daarbij innovatieve technieken te gebruiken: ze waren bijvoorbeeld het eerste Oostenrijkse bedrijf dat op grote schaal druppelirrigatie toepaste. Deze techniek bespaart flink wat water en energie. Bauer Agrar laat ook hun groenafval composteren en gebruikt het vervolgens als voedselrijke grond op hun velden.

Het land waarop Bauer en zijn partner gewassen verbouwen beslaat zo’n 150 hectare, waarvan 30 hectare uien en 25 hectare uien. ‘Dat zijn onze twee belangrijkste producten, maar verder groeien we ook nog wat sojabonen en groene erwten,’ aldus Bauer. ‘We doen zo’n 450.000 zakken per jaar,’ gaat hij verder. Bauer werkt grotendeels met zakken van tussen de 10 en 25 kilo en verscheept deze naar klanten over heel het continent, maar vooral in het oosten van Europa.

Tijd voor iets nieuws
In 2000 besloot Bauer om te investeren in wat simpele machines: de eerste weger en naaistraat waren een feit. Zo’n tien jaar later maakte het bedrijf opnieuw een stap vooruit: ze bouwden een nieuwe hal en voegden nog meer professionele machines toe, waaronder de eerste palletizer en een Baxmatic en afstaarter van Eqraft. Toen hij twee jaar geleden een nieuwe verpakkingslijn nodig had, raadde zijn vriend Bauke Schreuder van dealer Agrirootz hem opnieuw Eqraft aan.

‘Onze afstaarter werkte na ruim tien jaar nog altijd naar behoren, dus de keuze was snel gemaakt,’ aldus Bauer. ‘Samen met Rutger en Tiemen van Eqraft maakten we een plan. Uiteindelijk koos ik voor een compleet nieuwe verpakkingslijn, inclusief een Exigo Combination Scale, een nieuwe Baxmatic, een naaistraat en een labelprinter.’

Snelle installatie
Nadat de nieuwe set-up tot in het kleinste detail was uitgedacht, brak de installatiefase aan. Bauer was positief verrast door hoe snel de nieuwe lijn stond te draaien. ‘Al na een week draaide alles bijna foutloos. Dat had ik echt niet verwacht.’ Inmiddels gebruikt hij de verpakkingslijn ruim een jaar en hij is dik tevreden. ‘De overgang tussen de Exigo Scale, de Baxmatic en de naaistraat is naadloos. De combinatie van die drie machines werkt perfect voor onze business: we kunnen onze producten nu sneller dan ooit tevoren wegen en verpakken.’ Over een vrachtwagen vol product doet Bauer nu drie uur: een uur sneller dan in de oude opzet. Bovendien kan hij de klus nu klaren met minder man. ‘We sturen drie tot vier volle vrachtwagens per dag weg en hebben daar maar één persoon voor nodig, waar we voorheen minstens twee man nodig hadden.’

Tot slot wijst Bauer op de continuïteit die de Eqraft-machines hem bieden: hij heeft zelden problemen met de lijn en zelfs als dat wel het geval is worden eventuele mankementen snel opgelost dankzij het service- en supportteam van Eqraft dat op afstand altijd standby staat. Samenvattend zegt Bauer: ‘We hebben nu minder mensen nodig en toch is onze capaciteit vergroot, wat ons tijd en geld bespaart. Ik zou Eqraft zeker aanbevelen: zowel hun machines als hun service zijn top.’

Voor meer informatie:
Eqraft
Rutger Keurhorst
+31 527 256 130
[email protected]   
https://www.eqraft.nl    

Publicatiedatum: