Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
E.M.C., Wijchen

Uit de oude doos: Computerprogramma's speciaal voor de aardappel- en uienhandel

E.M.C. te Wijchen legt zich speciaal toe op computerprogramma's voor de aardappel- en de uienbranche. Bij de aardappelbranche worden zowel de pootaardappel- als de consumptieaardappelenbranche betrokken. Directeur en oprichter van het bedrijf is de heer Ed Torenbeek. De heer Maurits Heebink is hoofd van de software afdeling. Uit beide voornamen van de heren Ed en Maurits is de naam EMC geboren.

De heer Torenbeek: "Naar mijn mening zijn wij de enigen die zich in deze branche gespecialiseerd hebben, maar we zijn er zeker nog niet, want er komen voortdurend programma's bij. Wij werken dan ook samen met enkele bedrijven waar ons systeem reeds in gebruik is. Deze samenwerking is van groot belang, omdat wat wij programmeren in de praktijk goed, foutloos en snel moet werken. Bovendien moet er door iedereen meegewerkt kunnen worden, ook al hebben die geen verstand van computers. Dit vraagt van ons een grote investering in tijd en studie, die geheel op de praktijk is afgestemd. Wij hebben thans o.a. programma's voor de handel in poot- en consumptieaardappelen, waarbij er een direct inzicht bestaat in de handelsposities per aardappelsoort, per klant, per leverancier en per contract. De contracten ontstaan automatisch. De afrekening met de telers wordt ook door de computer verzorgd."

"Wij willen onze activiteiten uitbreiden in de richting van de teelt met alle administratieve problemen, die zich daar voordoen, zoals het betalen van de verwachte oogstopbrengsten en de bijbestellingen daarop tijdens de teelt en de oogst. Verder is een aanvang gemaakt met het verder uitwerken van specifieke administratieve problemen bij de grossiers, die zelf voorraad houden, ompakken naar klein verpakkingen etc. In een later stadium zullen wij ook het transport en wellicht ook de detailhandel verzorgen. De programma's worden ontwikkeld in de algemeen toepasbare programmeertaal 'C'. Wij hebben zelf een aantal programmeerhulpmiddelen ontwikkeld, waardoor het mogelijk is snel en doelmatig programma's te maken, welke alle vooral gebruikersvriendelijk zullen moeten zijn." 

Door het gebruik van de taal 'C' is het mogelijk al heel klein te starten me een selectie uit de programma's. Dit kan dan later uitgebreid worden en als dat nodig is op een grotere computer worden overgezet, zonder dat daar nieuwe programma's voor nodig zijn. Dat wil zeggen dat er slechts een maal in tijd geïnvesteerd behoeft te worden. De kennis en ervaring van het kleinere systeem worden meegenomen naar het grotere.

De heren Ed en Maurits

EMC heeft reeds de nodige ervaring met de branche. De heer Torenbeek: "Juist door deze ervaring wordt ons steeds meer duidelijk dat wij nog niet alle kennis in huis hebben. Omdat wij ons geheel op de aardappelbranche zullen gaan concentreren, willen wij gaarne in contact komen met ge├»nteresseerden in onze programeer pakketten, alsmede met hen die reeds onderzoekingen hebben gedaan of hebben laten doen. Uit diverse contacten is naar voren gekomen, dat er zo hier en daar al acties zijn geweest, die niet tot het gewenste resultaat hebben geleid. Wij willen onze kennis en 10-jarige ervaring volledig aan de branche ten dienste stellen." 

Bron: Primeur 06 - Jaargang 03 - 23 september 1988

Publicatiedatum: