Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Drie Belgische transportfederaties richten samen nieuwe confederatie op

Donderdag 19 januari werd tijdens de gemeenschappelijke Nieuwjaarsreceptie de nieuwe vzw 'Transport & Logistics Belgium' boven de doopvont gehouden, zo meldt Febetra.

Al geruime tijd vormden de TLV, UPTR en Febetra een gezamenlijk front voor een aantal dossiers. Bij de sociale onderhandelingen bijvoorbeeld wordt er vanuit het patronaat steeds met één stem gesproken en ook het dossier 'professionele diesel' werd gekenmerkt door een intensieve samenwerking.

Deze samenwerking had tot nu toe een informeel karakter. Eind 2022 werd een verdere stap gezet en tekenden de voorzitters van de drie organisaties een intentieverklaring. In deze overeenkomst werden duidelijke afspraken vastgelegd om de oprichting van een confederatie te realiseren, waarbij de drie stichtende federaties hun identiteit en dienstenpakket behouden.

"Het goederenvervoer over de weg heeft de laatste jaren al veel stormachtige wateren moeten doorzwemmen. Terwijl de coronacrisis nog maar eens het zeer groot belang van het wegvervoer en de logistiek heeft benadrukt, staat de sector de komende jaren nog voor een aantal grote uitdagingen zoals het tekort aan chauffeurs, een verzwakte concurrentiepositie door de stijgende loonkosten, een steeds complexere wetgeving en de transitie naar zero-emissievoertuigen."

Het doel van de confederatie is de belangen van de Belgische sector van het goederenvervoer over de weg en de logistiek voor rekening van derden te behartigen, op alle beleidsniveaus.

Transport & Logistics Belgium is geen fusie, maar een overkoepelende structuur die de drie federaties toelaat om rond een aantal nog te bepalen dossiers/onderwerpen met één en dezelfde stem te spreken. Het voorzitterschap en het secretariaat van de confederatie zullen om beurt waargenomen worden door één van de drie beroepsorganisaties. Febetra zal als eerste deze mandaten invullen.

De komende weken zal er verder gewerkt worden aan de oprichting van de vzw en zullen de gemeenschappelijke dossiers afgeklopt worden.

Bron: Febetra

Publicatiedatum: