Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Land van Ons koopt percelen in Kruiningen en Strijen

Boer en burger werken samen aan natuur-inclusieve landbouw in Zeeland en Hoekse Waard

Burgercoöperatie Land van Ons is het nieuwe jaar goed begonnen met de aankoop van in totaal 40 hectare landbouwgrond in de Hoekse Waard (Zuid-Holland) en in Kruiningen (Zeeland). In de Hoekse Waard, vlakbij Strijen, koopt Land van Ons 26 hectare grasland met een enorme kans om de weidevogels in dit gebied te helpen. En in Kruiningen koopt Land van Ons 11 hectare van het landbouwbedrijf Meulwaeter en start daarmee een unieke samenwerking die het gehele bedrijf van 135 hectare een rendabele toekomst moet geven waarbij natuur en landbouw hand in hand gaan. 

Het perceel in Kruiningen.

Frank Remerie, voorzitter Land van Ons: "Dit is de toekomst van onze Nederlandse landbouw. Natuur-inclusief én rendabel. Met deze aankopen willen we samen met de boer laten zien dat op veel meer plekken biologische landbouw realiseerbaar is terwijl we ook werken aan verbetering van biodiversiteit en landschapskwaliteit. En dat terwijl tegelijkertijd de financiële situatie verbetert omdat wij als burgers direct meebetalen door de grond te kopen en mee te helpen."

Direct na de overdracht wordt op elk nieuw perceel begonnen met onderzoek en het maken van een beheerplan. Vrijwilligers van Land van Ons pakken deze taak op en zoeken daarbij de samenwerking met de boer en de buren. Land van Ons zoekt ook hiervoor nog vrijwilligers. Iedereen die wil meehelpen kan zich melden via onderstaande website.

Over de aankoop in Kruiningen
Land van Ons koopt  11 hectare landbouwgrond van het bedrijf in Kruiningen. De aankoop is onderdeel van een intensieve samenwerking die voor het gehele bedrijf (135 hectare) een verbetering van de biodiversiteit en het landschap moet gaan betekenen. De samenwerking met de familie van Hootegem van boerenbedrijf Meulwaeter start met gedegen onderzoek naar de stand van de biodiversiteit in en rondom het bedrijf. Onderzocht worden onder meer het ontwikkelen van een voedselbos (agroforestry) en de verbetering van de biodiversiteit in de sloten rondom de akkers. De Zeeuwse grond leent zich namelijk ook voor de teelt van nieuwe gewassen zoals bessen of noten. Uit het onderzoek volgt een beheerplan en een plan voor herinrichting. Een van de wensen is bijvoorbeeld de aanleg van notenlanen (agroforestry). Aangezien beide organisaties tevens een webshop hebben, zal ook daarin de samenwerking worden gezocht. Er is opvolging in het landbouwbedrijf. Opzet is om na aankoop de gronden in pacht te geven van de familie en tegelijkertijd met een team van vrijwilligers de bedrijfsvoering van het gehele bedrijf samen anders in te richten. 

Over de aankoop in de Hoekse Waard
Deze aankoop, vlakbij een Natura 2000-gebied, moet het hele gebied robuuster maken, en daarmee de verbetering van de biodiversiteit ondersteunen terwijl er toch landbouw is. De grond wordt op dit moment nog intensief bemest en er wordt gif gebruikt. Na de aankoop is het de bedoeling om de percelen opnieuw in te richten met meer aandacht voor biodiversiteit, bijvoorbeeld door de oevers van de sloten vlakker te maken zodat ze geschikt worden voor weidevogels. Ook zal er minder vaak of intensief gemaaid worden en komen er schuilplekjes voor kuikens van weidevogels. Vrijwilligers van Land van Ons beginnen met het maken van een herinrichtings- en beheerplan waarin allerlei maatregelen worden uitgewerkt. Ook dit perceel blijft agrarisch. 

Voor meer informatie:  
Land van Ons
percelen@landvanons.nl
www.landvanons.nl   

Publicatiedatum: