Europees pilot project onderzoekt de effectiviteit van digitale oplossingen voor duurzame landbouw

QuantiFarm onderzoekt de effectiviteit van digitale oplossingen voor duurzame landbouw. Het project wordt uitgevoerd door 32 partners uit 20 EU-landen. Het project is opgestart in juli 2022 en zal de gewasseizoenen 2023, 2024 en 2025 gaan monitoren.

Digitale versterking voor de landbouw
Voedselproducenten staan voor enorme uitdagingen door extreme wereldwijde weersomstandigheden, ontbossing, gewasziekten en ontoereikende irrigatie. Precisielandbouw en slimme mechanisatie worden door de EU gezien als hulpmiddel in de strijd hiertegen. Ondanks de belangstelling voor digitalisering in de land- en tuinbouw verloopt de invoering van deze technologieën traag; veel ontwikkelde technologieën ‘blijven op de plank liggen’.

De partners in Quantifarm willen allen de verdere inzet van digitalisering ondersteunen als belangrijk hulpmiddel om de economische, ecologische en sociale duurzaamheid te verbeteren.

Europa breed
Om te bewijzen dat digitalisering werkt, wil QuantiFarm deze beoordelen en de effecten ervan vergelijkbaar en van praktisch nut maken voor boeren. In meer dan 20 landen en in 10 (van de 11) biogeografische regio's in Europa worden daartoe 30 testcases gevolgd. Dit gaat dan om 100 commerciële landbouwbedrijven uit 7 landbouwsectoren voor 20 soorten gewassen en dieren. Als Nederlandse partner is Delphy verantwoordelijk voor vier van deze test cases.

Twee testcases worden uitgevoerd in de Fruitsector: bij een appelteler in Nederland en een appelteler in Polen. Voor deze beide testcases worden meerdere DAT’s (Digital Agricultural Techniques) gevolgd, waaronder: bodemscans, vochtsensoren in combinatie met Delphy’s QMS-water, digitale dronebeelden ten behoeve van wortelsnoei en vruchtdunning en digitale determinatie voor insecten.

De derde testcase wordt uitgevoerd in de akkerbouw. Daar worden deels dezelfde DAT’s gemonitord - vochtsensoren met QMS-water en digitale dronebeelden – en daarnaast worden onder andere ook het nut van weerpalen en het gebruik van een BOS (beslissing ondersteunend systeem) beoordeeld.

De vierde en laatste Delphy testcase betreft de toepassing in de glastuinbouw. Een tomatenteler die werkt met QMS-Tomaat – waarbij de aansturing van de complete teelt grotendeels automatisch wordt aangestuurd – wordt vergeleken met een collega teler die op een traditionele manier werkt.

Tools en kennis binnen handbereik van landbouwers
Alle gegevens die over de testcases zijn verzameld, worden ingevoerd in de QuantiFarm Toolkit. Deze toolkit zal bestaan uit een reeks interactieve en gebruiksvriendelijke instrumenten voor landbouwers, adviseurs en beleidsmakers. Enkele voorbeelden zijn kosten- en batencalculators en benchmarking- en beleidsmonitoringinstrumenten die kunnen worden gedownload en hergebruikt - zelfs van platforms van derden en ook na de looptijd van het project.

De QuantiFarm Digital Innovation Academy ondersteunt agrarische ondernemers bij het kiezen van de meest geschikte technologieën. Daarvoor worden Train-the-Trainer-programma’s voor adviseurs georganiseerd, die de ondernemers kunnen ondersteunen bij hun beslissingen.

QuantiFarm hoopt het bewijs te leveren dat de toepassing van digitale technologieën landbouwers financieel voordeel oplevert en positieve gevolgen heeft voor de sociale en ecologische duurzaamheid van de landbouw.

Voor meer informatie:
Delphy
+31 (0)317 491 578
info@delphy.nl  
www.delphy.nl      


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.