Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mitteldeutsches Handelskontor

"Door overstromingen Nieuw-Zeeland beschikbaarheid uien problematisch"

De huidige overstromingen op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland zal gevolgen hebben voor de uienexport naar Europa. "Vooral in dit jaar waarin de uienvolumes laag zijn, zal dit naar alle waarschijnlijkheid grote gevolgen hebben voor het aanbod op de Duitse markt", zegt Hendrik Hachmann, productspecialist op het gebied van uienimport en directeur van het in 2021 opgerichte Mitteldeutsches Handelskontor. 

Partijen uit Zuid-Afrika markeren eind februari/begin maart gewoonlijk het begin van het importseizoen. Ondertussen raken de Duitse uien die in bewaring liggen langzaam op. Hendrik: "Medio/eind april moeten we vermoedelijk overstappen op uien van overzee, maar van welke herkomst is nog de vraag. Uit Zuid-Afrika zal zeker niet voldoende zijn, vooral omdat daar een aanzienlijk deel van de oogst nodig is voor de bevoorrading van de eigen markt."

Na Zuid-Afrika volgt traditioneel Nieuw-Zeeland. "De eerste uien van het Noordereiland hadden al twee tot drie weken vertraging. De oogstsituatie is daar nu sowieso nogal twijfelachtig vanwege de overstromingen. Kort gezegd moeten we er rekening mee houden dat uien uit Nieuw-Zeeland tot eind april nog niet overal beschikbaar zullen zijn." Australië/Tasmanië heeft inmiddels overwegend een aanvullend karakter en richt zich voornamelijk op de bevoorrading van de Aziatische markt, vervolgt Hendrik. "De laatste bron waarop we terug kunnen vallen is Chili. Volgens actuele informatie zullen daar aanzienlijk minder uien van de populaire maat 90-100 mm ter beschikking staan. We hadden Nieuw-Zeeland en Australië echter sowieso niet kunnen vervangen met het aanbod van daar."

Vanwege de geografische ligging worden de eerste exportuien begin april op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland verladen. Het Zuidereiland volgt vanaf mei.

Dubbel drama
De aanhoudende droogte tijdens de afgelopen zomer heeft aanzienlijke gevolgen gehad voor de uienoogst in Midden- en Oost-Duitsland. "De gewone uien zijn vermoedelijk eind februari op, retailprogramma's met uien uit langdurige opslag kunnen zoals het er nu naar uitziet tot medio/eind maart worden bediend. We hebben catastrofale oogstverliezen moeten accepteren. Dat zou normaal gesproken helemaal niet zo erg geweest zijn, als we terug hadden kunnen vallen op de gebruikelijke hoeveelheid uien van overzee. In de voorgaande jaren hadden we bijna geen uien van overzee nodig, omdat we in hoge mate zelfvoorzienend waren. Nu hebben we ze wel meer dan ooit tevoren nodig, maar zijn er geen beschikbaar, dat is als het ware een dubbel drama", beschrijft Hendrik.


De overstromingen hebben ook gevolgen voor de uienteelt op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Op de foto een uienveld in Pukekohe (ten zuiden van Auckland).

Vanwege de lengte van de dagen worden er overzee over het algemeen hele andere rassen geteeld. Het gros is van de maat 50-70 of 40-60, waarbij de nadruk dit jaar volgens Hendrik op de maat 40-60 ligt. "Momenteel worden de uien vooral in netten van 2 kg verpakt. Zodra de uien van overzee arriveren, zal men vermoedelijk over moeten stappen op verpakkingen van 1 tot 1,5 kg, om het prijsniveau in de supermarkt acceptabel te houden voor de consument." Momenteel liggen de prijzen van Duitse uien uit bewaring op 0,50 euro vanuit het magazijn, en de trend is stijgend.

In tegenstelling tot gele uien zijn er voldoende voorraden rode uien uit  Duitsland, Ierland en Denemarken beschikbaar.

Uien van overzee
Uit Mitteldeutsches Zwiebelkontor, dat al vijfentwintig jaar bestaat, is twee jaar geleden Mitteldeutsches Handelskontor ontstaan. "Mitteldeutsches Zwiebelkontor richt zich primair op de teelt en afzet van Duitse uien, Mitteldeutsches Handelskontor houdt zich daarentegen bezig met de importafhandeling en verkoop van niet zelf geteelde uien. Zo creëren we een bepaalde transparantie voor de afnemers en kunnen we twaalf maanden per jaar uien vanuit één enkele bron aanbieden. We kunnen het seizoen afsluiten, wat vanuit de retail bijzonder gewaardeerd wordt. Er zijn weliswaar recordjaren waarin de Duitse uiensector volop aanbod beschikbaar heeft, maar naar mijn idee zullen we afhankelijk blijven van aanvullende importen van overzee. Daar moet ook bij vermeld worden dat de vraag naar uien van overzee per keten sterk kan verschillen", besluit Hendrik.

Bezoek het bedrijf op de Fruit Logistica: hal 20 / A-21

Voor meer informatie:
Hendrik Hachmann
Mitteldeutsches Handelskontor GmbH
Brumbyer Weg 34-40
D-39240 Calbe/Saale, Duitsland
Tel: +49 39291 46 53 04
[email protected]
www.zwiebelkontor.de 

Publicatiedatum: