"Totale aantal betalingen weer boven pre-coronaniveau"

In 2022 is het totale aantal betalingen met cash, pinpas, iDEAL en creditkaarten – aan de winkelkassa en online – met ruim 16% toegenomen ten opzichte van 2021. Het bedrag dat daarmee is uitgegeven steeg ruim 11%. Vorig jaar zijn er met deze betaalmiddelen zo’n 8,1 miljard transacties verricht, voor een totaalbedrag van bijna €282 miljard. Dat is meer dan in 2019, het laatste jaar vóór corona. Toen werden er 7,73 miljard betalingen aan de kassa en online verricht, zo meldt Betaalvereniging Nederland.

Betalingen aan de winkelkassa, met pinpassen en contant geld, hebben in het voorbije jaar een inhaalslag gemaakt ten opzichte van online betalingen. Het transactievolume steeg met ruim 18%. Het totale aantal online betalingen met iDEAL en creditkaarten, groeide met 7%. Het opheffen van coronabeperkingen in fysieke winkels zal aan deze inhaalslag hebben bijgedragen al ligt het aantal toonbankbetalingen nog niet zo hoog als in 2019. Één op de vijf toonbankbetalingen was vorig jaar contant, vergelijkbaar met 2021.

Bijna een derde van alle pinbetalingen is kaartloos
Kaartloos betalen met een smartphone of smartwatch wordt steeds populairder. Afgelopen december was 30% van alle pinbetalingen kaartloos, een toename van 50% ten opzichte van een jaar eerder. Bij nog maar één op de tien pinbetalingen wordt de betaalpas in de betaalterminal gestoken.

Pinbetalingen in het OV sterk in opmars
Het aantal pinbetalingen in bussen en trams en in metro- en op treinstations is in 2022 met 65% toegenomen. Die enorme stijging is mede te danken aan het invoeren van in- en uitchecken in het OV met pinpassen en creditkaarten (OVpay). Die invoering wordt dit jaar voltooid, waarna het reizen met een betaalkaart overal in Nederland mogelijk zal zijn.

Geldopnames na jarenlange daling weer omhoog
Het aantal geldopnames bij geldautomaten is na een jarenlange gestage daling in 2022 weer toegenomen, met 8% ten opzichte van een jaar eerder. Het totaal opgenomen bedrag is zelfs met 13% gestegen, naar ruim €26 miljard. Mogelijke verklaringen voor deze stijging zijn de toegenomen inflatie en het einde van de coronabeperkingen.

Verdere daling van Acceptgiro’s
Eind 2021 heeft Currence aangekondigd dat Acceptgiro’s medio dit jaar definitief worden afgeschaft. Sindsdien is het aantal op papier verwerkte Acceptgiro’s wederom met ruim 30% gedaald, net als in 2021, tot iets meer dan 3 miljoen exemplaren in het afgelopen jaar.

Bron: Betaalvereniging Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.