Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kirgizië heeft ook de uitvoer van uien verboden - slecht nieuws voor Oezbekistan?

Uientekorten in de regio blijven volgens deskundigen van EastFruit het belangrijkste punt op de agenda. Zoals we eerder meldden, hebben Oezbekistan, Kazachstan en Tadzjikistan alle de export van uien verboden. Nu heeft een ander land uit de regio, Kirgizië, ook een uienexportverbod ingesteld.

Deze week heeft het Kirgizische ministerie van Landbouw aangekondigd dat het land de uitvoer van alle soorten uien gedurende drie maanden verbiedt. Het uitvoerverbod is ingesteld bij de resolutie "Over wijzigingen op de resolutie van het kabinet van ministers van de Kirgizische Republiek over de invoering van een tijdelijk verbod op de uitvoer van bepaalde soorten producten uit de Kirgizische Republiek".

De uitvoer van Kirgizische uien is officieel verboden van 31 januari 2023 tot en met 30 april 2023. Het verbod wordt gerechtvaardigd door de noodzaak om de voedselzekerheid te waarborgen en de prijzen van maatschappelijk belangrijke levensmiddelen te beheersen, waartoe het ministerie ook alle soorten uien heeft gerekend.

Het is interessant dat Kirgizië, volgens analisten van EastFruit, tot voor kort uien naar Oezbekistan uitvoerde om het tekort dat in dat land was ontstaan, weg te werken. Daarom zou het verbod op de export van uien uit Kirgizië een factor kunnen worden die de prijsstijging van deze groenten in Oezbekistan verder aanwakkert, hoewel het prijsniveau daar reeds recordhoog is.

Tegelijkertijd is Kirgizstan zelf nooit een zeer grote exporteur van uien geweest in vergelijking met andere landen in de regio. Volgens EastFruit varieert de jaarlijkse uitvoer van uien uit Kirgizië volgens officiële statistieken, die uiteraard onvolledig kunnen zijn, van 10 tot 20 duizend ton per jaar. Ter vergelijking, Oezbekistan exporteert jaarlijks meer dan 200.000 ton uien, Kazachstan - 100.000 ton, en Tadzjikistan - 80.000-95.000 ton.

Turkmenistan blijft het enige land in de regio dat de uitvoer van uien nog niet officieel heeft verboden. Dit land is echter een netto-importeur van uien met een negatief saldo van ongeveer 20.000 ton per jaar. Daarom zal Turkmenistan nu waarschijnlijk meer te lijden hebben onder de verboden van zijn buren, omdat het zelf niet genoeg uien teelt.

Volgens informatie van EastFruit zijn de prijzen voor uien in de regio's die een exportverbod hebben ingesteld, momenteel meestal gestabiliseerd.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: