Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De uienteelt blijft een solide sector in Senegal

"De uienteelt is een zeer solide sector in Senegal," zegt Giorgio Guidi, manager van teeltbedrijf Guidi Senegal, die diverse uienrassen en andere gewassen voor verschillende bestemmingen teelt.

De in Senegal gevestigde Italiaanse teler legt uit: "Wij telen zoete uien voor de Spaanse markt, waarnaar een zeer goede vraag en een eerlijke prijs bestaat. We telen ook roze uien voor de Nederlandse markt. De export vindt plaats in maart en april en de rest van onze opbrengst slaan we op voor de late afzet op de lokale markt. Er is een grote uienvraag op de binnenlandse markt in Senegal en in heel West-Afrika."

Over zijn keuze voor Senegal voor de vestiging van zijn bedrijf legt Gudi uit: "Wij positioneren ons in het topsegment van de markt. Wij hebben voor Senegal gekozen vanwege de kwalitatieve kenmerken van de bodem, de beschikbaarheid van uitstekende teeltbedrijven en het warme en droge klimaat dat onze producten kwaliteit en duurzaamheid geeft.

De teler teelt ook gemiddeld 2.000 ton sperziebonen, waarvan 80% van de opbrengst bestaat uit haricots verts, bestemd voor Italiƫ en 20% van het ras Boby, bestemd voor de Scandinavische landen.

Ten slotte levert Guidi Senegal watermeloenen en meloenen: "Voor dit segment werken we samen met een groep Spaanse telers. Zij zijn zeer professioneel en ervaren. Al onze teelt van watermeloenen en meloenen is van hoge kwaliteit en is voornamelijk bestemd voor de afzet in supermarkten."

Guidi vertelt dat hij wordt geconfronteerd met "een vraag die niet altijd in overeenstemming is met de stijging van de teeltkosten, die sinds de pandemie met 28-30% zijn gestegen, en die de klanten niet willen zien" en hij waarschuwt: "Dit zal ons dwingen onze programma's te heroverwegen."

"Wij worden gestraft door het beleid van de EU dat erop gericht is de kwaliteit af te vlakken om de goedkope prijzen voor de consument te handhaven. Dit beleid gaat vaak schuil achter het excuus van de lage koopkracht. Maar het negeert dat kwaliteit, goede smaak en gezondheid meer waard zijn dan een paar centen."

En tot slot: "Ik wil niet controversieel zijn, maar het zijn de telers die de laatste jaren veel te lijden hebben gehad, omdat zij, zoals iedereen weet, de zwakste schakel in de keten zijn."

Voor meer informatie:
Giorgio Guidi
Guidi Senegal
+221 78 018 55 72
[email protected]

Publicatiedatum: