Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uienprijzen stijgen snel in Moldavië

In de derde week van januari begonnen de uienprijzen in Moldavië te stijgen. De prijzen voor uien van alle kwaliteitscategorieën zijn met 10-12% gestegen, tot 9-10 MDL/kg (€0,44-0,49/kg). Tot nu toe bedroeg de gemiddelde prijs voor uien op de Moldavische markt sinds de zomer 8-9 MDL/kg (€0,39-0,43/kg). De prijs van uien van goede kwaliteit begon pas medio januari te stijgen. Vorige week is de prijsstijging in andere segmenten van uien begonnen, met inbegrip van klasse II uien die in bulk worden verkocht in stadsbazaars en in openluchtstalletjes.

In april 2022 merkten analisten van EastFruit op dat, hoewel het uienareaal in Moldavië op het niveau van 2021 bleef, er mogelijk niet genoeg uien van de nieuwe oogst zijn voor het verkoopseizoen. Dankzij de actieve uitvoer van uien naar Oekraïne in augustus waren de prijzen voor uien op de Moldavische markt voor deze maand de hoogste van de afgelopen vijf jaar. Daarom adviseerden de marktdeskundigen de telers om uien die niet geschikt zijn voor langdurige opslag direct vanaf het veld te verkopen aan exporteurs als de prijs hoger is dan 7 MDL/kg (€ 0,33/kg). Dat wil zeggen, om snel geld te krijgen en niet te hoeven betalen voor sortering en vervoer.

Misschien was dit een redelijk advies, gezien de risico's (in verband met productie, technologieën, logistiek en verkoop) in de late zomer - vroege herfst. Het tempo van de export van uien daalde echter pas in november. Tegen het begin van de winter werden volgens de handelaren duizenden tonnen uien uit het land uitgevoerd. Zelfs toen waren de voorraden uien van goede kwaliteit zeer klein. Alle deelnemers aan de groente- en fruithandel in Moldavië waren ervan overtuigd dat er in de tweede helft van de winter een tekort aan uien op de binnenlandse markt zou ontstaan en dat de uien sterk in prijs zouden stijgen.

Begin februari begon deze voorspelling uit te komen. Sommige verkopers op de groothandelsmarkten in Chisinau proberen uien van de hoogste kwaliteit aan de retail aan te bieden tegen 12-13 MDL/kg (€ 0,58-0,64/kg). Er wordt niet of nauwelijks tegen dergelijke prijzen verkocht, hoewel deze aanbiedingen niet langer ongebruikelijk zijn, aangezien de trend van een aanzienlijke stijging van de uienprijzen vanzelfsprekend is geworden.

Het ergste (voor de kopers) is de afwezigheid van goedkope uien in de regio en dit zal naar verwachting niet snel veranderen. In Roemenië en Oekraïne zijn uien aanzienlijk (€ 0,76/kg) duurder dan in Moldavië. In Polen zijn ze iets goedkoper (€0,45/kg), maar gezien het dure transport zal de prijs op de Moldavische markt veel hoger liggen dan voor lokale uien.

Toch zullen waarschijnlijk nog steeds geïmporteerde uien worden gekocht. De Moldavische huishoudens raken door hun voedselvoorraden voor de winter heen. De enige belemmering voor de prijsstijging van uien en andere "borsch"-gewassen is de lage solvabiliteit van de bevolking van het land.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: