Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gambia: uienteelt op miniperceeltjes

Een lezer van Uiennieuws bezocht het Afrikaanse land Gambia en stuurde ons wat foto’s.

Gambia ligt op de uiterste westpunt van Afrika, aan de Atlantische Oceaan en is met een oppervlakte van 11.300 km² het kleinste land op het Afrikaanse vasteland. De oppervlakte van Gambia is maar iets groter dan een vierde van Nederland of een derde van België. Van oost naar west meet Gambia ongeveer 320 km.


Links: Uien per stuk verkocht. Rechts: Rijstvelden als uienperceeltjes

De Hollandse export van uien naar Gambia bedraagt dit seizoen t/m week 2, 22.330.004 ton. De voorgaande jaren lag dit cijfer voor het hele seizoen rond de 23.000/24.000 ton.

Op de lokale markten lagen veel importuien uit Nederland. Over de Hollandse uien zijn de Gambianen zeer tevreden. Overigens liggen de uien er slecht bij, we sturen hier topuien de deur uit, binnen geen tijd zorgt het warme klimaat voor flinke uitlopers. De uien worden veelal per stuk verkocht en zijn ook daar stevig aan de prijs. Voor uien 45/60 moest per stuk 20 Gambiaanse dalasi (ongeveer 30 eurocent) worden neergeteld.


De uien moeten goed nat gehouden worden

Onderweg werd nog wat uienteelt gespot, maar dat stelt weinig voor. Op de foto’s zie je miniperceeltjes waar normaal rijst wordt geteeld. In de droge periode laten ze er uien groeien die dagelijks beregend worden. Deze plaatselijk geteelde uien worden met loof en al gegeten en als klein kaliber ui geoogst.