Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Gasverbruik Nederland in 2022 laagste in 50 jaar

De TTF-gasprijs voor de korte termijn blijft flirten met de 50-eurogrens. De elektriciteitsprijzen blijven relatief stabiel. Nieuw is een Haags dashboard over olie, zoals er al geruime tijd ook een dashboard over gasleveringszekerheid is. In deze crisisupdate voor het eerst aandacht voor dit nieuwe dashboard.


De TTF-gasprijs voor maart 2023 t/m 10 februari. Maandagochtend om 9.30 uur lag de gasprijs op  51,8 euro per megawattuur. Klik hier voor actuele cijfers.

De APX- en BELPEX day ahead elektriciteitsprijzen liggen voor zowel basis- als piekuren in de range 158 en 170 euro op maandag.

In Nederland is in 2022 een kwart minder gas verbruikt dan in 2021. In totaal werd er 31 miljard kubieke meter gas verbruikt. Dit is het laagste niveau sinds 1972. Met name grote industriële bedrijven en huishoudens verbruikten minder aardgas. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Een deel van de daling van het aardgasverbruik komt door glastuinbouwbedrijven die zelf elektriciteit produceren met een gasmotor, schrijven de statistici van het CBS. Glastuinbouwbedrijven verbruikten ruim 30 procent minder aardgas in hun gasmotoren.

Nederland heeft een strategische olievoorraad van ± 90 dagen. Dat schrijft het kabinet in een eerste 'Update olie'. Er is op dit moment geen sprake van een tekort.

Het Internationaal Energie Agentschap komt op 15 februari bijeen. Veertig landen buigen zich dan over de gasmarkt. 

Vrijdag bracht minister Jetten naar buiten dat Nederland 'niet meer afhankelijk is van energie uit Rusland'. Ruwweg een jaar na de Russische inval komt er vrijwel geen Russische energie meer naar Nederland. Vloeibaar Russisch gas (LNG), dat niet per leiding maar per schip wordt aangevoerd, is de enige uitzondering hierop. 

AgroEnergy organiseert op 23 februari een webinar over de energiemarkt. De vraag 'Wat zijn de verwachtingen?' zal dan beantwoord worden. Aanmelden voor het webinar van 10.30 tot 11.00 kan hier. 

Op 7 februari kwam de sector bijeen rond het thema energie op uitnodiging van Kenniscentrum Thomas More in Geel. Terugkijken kan hier. 

Minister Adriaansens (EZK) informeerde de Tweede Kamer donderdag over de recente ontwikkelingen van de subsidieregeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) voor energie-intensieve mkb-ondernemingen. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de regeling en de praktische implementatie door de Rijksdienst voor
Ondernemend Nederland (RVO). Daarna moet de regeling nog langs de Europese Commissie. Zodra alles rond is, volgt openstelling van de regeling. De minister deelt verder dat, vanwege dalende energieprijzen, uit voorzorg voor teveel terugbetalingen vanwege hoge voorschotten, het voorschotpercentage is teruggeschroefd van 60% naar 50%.