Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jim Sijm, JSZ Trading

"Ik zie de uienprijs nog wel over de euro-grens heengaan"

Tholen - Als telg uit een echte vollegrondsgroentenfamilie heeft Jim Sijm het ondernemerschap niet van een vreemde. Met zijn eigen zaak JSZ Trading richt hij zich sinds vorig jaar op de export van vollegrondsgroenten naar Centraal-Europa.

"Ik heb drie maanden stage gelopen in Roemenië en daar heb ik goede contacten opgedaan. De hoofdmoot van mijn handel exporteer ik dan ook naar Roemenië en Bulgarije", vertelt Jim. "Voor de periode van het jaar vind ik de export niet tegenvallen. Normaal barst de vraag uit deze landen in februari vaak pas los. Dit jaar hebben we in december al best veel handel gestuurd, januari was wat mager, maar februari is weer goed van start gegaan."

"Over het hele jaar zijn aardappelen en rode uien mijn hoofdproducten, maar vorig jaar hebben we ook veel wortelen en knolselderij geëxporteerd. Over de hele linie zijn de vollegrondsgroenten momenteel goed aan de prijs. Dat levert voor sommige groenten wel uitdagingen op. Zo blijft de export van knolselderij wel goed doorlopen, maar door de hoge prijzen hebben we bijvoorbeeld wel meer concurrentie van de Turkse wortelen."

"Ik verwacht wel dat de vraag naar uien de komende tijd los zal barsten. Hoewel er ook Egyptische uien op de markt zijn, zijn die uien toch van een andere orde dan de Nederlandse, Duitse of Oostenrijkse uien. Persoonlijk verwacht ik dat de uien nog wel duurder zullen worden. Ondanks dat de Egyptische export nu is opgestart, zien we daarvan nog geen effect op de prijzen. Ik zie wel gebeuren dat de prijs van de gele uien naar de euro gaat", aldus Jim. 

Jim houdt kantoor aan huis in Zwaagdijk-Oost, middenin het Noord-Hollandse teeltgebied. "De uien laad ik door het hele land, maar voor de aardappelen, knolselderij en kool heb ik hier in de buurt een goede samenwerking met telers en verwerkers. Juist die korte lijnen zorgen ervoor dat ik flexibel kan opereren. Het transport regelen mijn klanten doorgaans zelf. Ik ben tevreden over de start in de AGF-export en ben ambitieus om een mooie zaak op te bouwen!"

Voor meer informatie:
Jim Sijm
JSZ Trading
Zwaagdijk-Oost
1684 ND Nederland
+31 (0)6 40949060
[email protected]
www.jsztrading.com