Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groene en gezonde maaltijden in de zorg dankzij platform ToekomstProef

Zorginstellingen, leveranciers en patiëntenorganisaties kunnen vanaf nu terecht op het platform ToekomstProef. Daar is alle informatie over duurzamere en gezondere voeding binnen de zorg te vinden. Het platform biedt concrete handvatten om te verduurzamen. Het stelt zorgpartijen in staat te meten hoe ze scoren op het gebied van gezondheid en duurzaamheid en biedt trainingen om verbeteringen door te voeren.


Lancering ToekomstProef met alle deelnemende partijen op 15 februari 2023 bij de Mauritskazerne in Ede

Het online platform is op 15 februari officieel gelanceerd door bestuurder Leo Groenendaal van Zorggroep Zaanstreek namens de langdurige zorg en door Jaap Buis van Radboudumc namens de ziekenhuizen. ToekomstProef is een initiatief van Stichting Eten+Welzijn en is ontwikkeld met steun van MVO Nederland, Nevi, Ministerie van VWS, Intrakoop, Milieu Platform Zorg en een groot aantal koplopers in de zorg.

Voldoen aan de Green Deal 3.0
Dankzij het platform ToekomstProef kan de sector straks voldoen aan de klimaatdoelstellingen die zijn afgesproken in de Green Deal 3.0. De zorgsector kan met hulp van ToekomstProef in 2030 een positieve impact hebben op de gezondheid en het welzijn van patiënten, onze maatschappij en de planeet.

Verduurzaming binnen handbereik
Rudi Crabbé, bestuurder Eten+Welzijn: "Op aarde worden minimaal zesduizend eetbare plantensoorten geteeld. Daar benutten we in Nederland maar zo’n tweehonderd van. We laten een enorme rijkdom aan plantaardige ingrediënten en smaken onbenut. Daarmee beperken we ook de biodiversiteit op de landbouwgrond."

Beweging om verduurzaming te versnellen
Anneke Oldhoff, Ministerie van VWS: "Er komt zo veel bij kijken, het is zo breed en dan is het fijn om daar handvatten, hulp bij te krijgen. Ik denk dat ToekomstProef deze hulp kan bieden zodat zorgaanbieders stappen kunnen zetten." Zorgbedrijven of aanbieders aan de zorg kunnen zich aanmelden op het platform. Het platform verbindt op die manier alle zorgorganisaties en ketenpartijen die voor dezelfde opgave staan.

Aanpak van ToekomstProef

ToekomstProef richt zich op:

  1. Verantwoordelijken voor duurzaamheid of het voedingsbeleid in zorgorganisaties
  2. Inkopers, facilitair verantwoordelijken, diëtisten en keukenchefs in zorgorganisaties
  3. Management en bestuurders van zorgorganisaties
  4. Publieke en private organisaties uit de voedsel- of zorgketen
  5. Patiëntorganisaties

ToekomstProef zal een (nul)meting uitvoeren bij deelnemers op vijf actiegebieden. Zo krijgen ze inzicht op welk niveau van verduurzaming zij zich bevinden. Met aanvullende trainingen gaan ze vervolgens aan de slag om concrete verbeteringen door te voeren. Ook kunnen ze in contact komen met andere partijen door zich aan te sluiten bij  Community of Practices. Zorgpartijen gaan er op die manier gezamenlijk voor zorgen dat er vaart gezet kan worden met het verduurzamen van de zorg.

Op 23 maart 2023 wordt hiervoor een speciale kick-off informatiebijeenkomst georganiseerd. Aanmelden kan via de website www.ToekomstProef.nl 

Bron: ToekomstProef 

Publicatiedatum: