Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minister Adema op werkbezoek bij Waterman Onions geïnformeerd over Faia-shotjes, wiedrobots en de Frites-Uien Express

Tholen - Maandag bracht minister Adema van Landbouw, Natuur en Visserij een werkbezoek aan Flevoland en deed daar onder meer de bedrijven Andela Techniek en Innovatie, Van der Wekken Landbouw en Waterman Onions aan.

"We hebben Flevoland gepresenteerd als innovatieve aanjager op het gebied van duurzame voedselteelt. We hebben een unieke provincie met onder meer het grootste bio-areaal van Nederland. Bovendien hebben we veel zoet water beschikbaar. Dus alle mogelijkheid om lokaal te telen en te verwerken", vertelt Erik Waterman.

Tijdens het werkbezoek werd onder meer de onkruidrobot van Andela Techniek gepresenteerd, die in de bio-teelt wordt ingezet. Afgelopen jaar bundelden Poppe Landbouw en Waterman Onions hun krachten in BioQrops, waarmee het samen goed is voor 250 hectare eigen bio-teelt. Als we naar de gewenste groeicijfers van bio toe willen is automatisering de enige weg. Vandaar dat we vooraan stonden om een prototype van de wiedrobot in te zetten. "Een mooi stukje ketensamenwerking," zo liet Waterman aan de minister zien.

Waterman heeft het doel om dit jaar als eerste uienverwerker/exporteur 100% energieneutraal te werken. "Alle energie wordt duurzaam opgewekt met behulp van 10.000 zonnepanelen gecombineerd met de aansluiting van een windmolen. Het drogen van de uien gebeurt nu door middel van enorme warmtepompen. Het interne transport gebeurt al volledig elektrisch en ook voor de afvoer starten we binnenkort een proef met een 100% elektrische vrachtwagen", aldus Erik.

Voor de aanvoer en afvoer van hun goederen heeft Waterman Onions ook gekeken naar andere modaliteiten. Zo is samen met frietfabriek McCain uit Lewedorp een waterweg tussen Vlissingen, Rotterdam en Lelystad ontwikkeld. Met de Joint Corridor tussen Vlissingen, Rotterdam en Lelystad worden krachten gebundeld, hoeven er geen lege containers rond te gaan en wordt actief gewerkt aan duurzaamheid. Met deze Frites-Uien Express wordt jaarlijks 3000  ton CO2 bespaard.De duurzaamheidsambitie van Waterman is ook te zien in het verwaarden van de reststromen. Zo worden er met Faiafood nieuwe innovatieve producten gemaakt van de reststromen uit de productie. "Omdat wij onze eigen producten telen, verwerken en verpakken, zijn wij flexibel en kunnen wij snel reageren op nieuwe smaakcombinaties, producttoepassingen en klantvragen", vertelt Erik enthousiast. Uiteraard kreeg de minister maandag een Faia gembershot op de proef.

Voor meer informatie:
Waterman Onions
Hannie Schaftweg 12
8304 AR Emmeloord
+31 (0)527 617 496
[email protected]    
www.waterman-onions.nl  

Faiafood 
Transportweg 22
2991 LV Barendrecht
[email protected]
www.faiafood.com