Filipijnen: Onderzoek naar mogelijk uienkartel aan de gang

De Filipijnse mededingingscommissie (PCC) heeft donderdag gezegd dat zij een onderzoek heeft ingesteld naar de oorzaak van de hoge uienprijzen eind vorig jaar, toen de prijzen ₱700 (€ 11,88) per kilo overschreden.

In een verklaring zei de concurrentiewaakhond dat het onderzoek in november 2022 van start ging wegens mogelijk kartel- of machtsmisbruik.

"Aangezien de prijzen zich lijken te stabiliseren als gevolg van de invoer en de adviesprijs die op 6 februari jl. is vastgesteld, onderzoekt de mededingingscommissie de oorzaak van deze marktverstoring in samenwerking met de sectorregulatoren en andere rechtshandhavingsinstanties", aldus de organisatie, die verwijst naar de door het ministerie van Landbouw vastgestelde adviesprijs van ₱125 (€ 2,12) per kilo voor ingevoerde rode uien.

Een woordvoerder van de mededingingscommissie zei dat dit ook in overeenstemming is met het onderzoek waartoe Parlementsvoorzitter Martin Romualdez de aanzet heeft gegeven.

President Ferdinand Marcos Jr., die ook de secretaris van het ministerie van Landbouw is, heeft in januari zijn goedkeuring gegeven aan de invoer van uien om iets te doen aan de stijgende uienprijzen en het vermeende tekort aan uien.

Bron: www.cnnphilippines.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven