Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Danny de Jonge, PPA Group:

"Recordprijs tot 100 centen betaald voor uien"

"Wat er op dit moment gebeurt in de uienhandel is zeer uitzonderlijk," aldus Danny de Jonge van PPA Group. "Voor kwalitatief goede uien met de juiste grofte wordt op dit moment voor directe levering tussen de 70 en 80 centen betaald, voor levering op termijn is de eurogrens zelfs aangetikt. Dat gaat nog over het record van 2018 heen. Hoe dat komt? Dat heeft te maken met het verkleinde areaal en de lage opbrengsten in heel Europa in combinatie met de grote vraag naar uien wereldwijd. Daarnaast is de ui, ondanks het historisch hoge prijsniveau, op dit moment in Europa nog maar een van de goedkoopste groenten. Ten opzichte van vorig jaar zijn er dit jaar 17,2% minder zaaiuien (dit is circa 9% minder opbrengst per hectare en circa 9% minder areaal)."

"Structureel zagen we de laatste jaren dat het saldo van de rode uien hoger lag dan het saldo van de gele uien. Telers kozen er daardoor voor om wat meer rode en wat minder gele uien te zaaien. Mede hierdoor is de markt voor gele uien dus nog positiever geworden. Betreft de rode uien is de markt nog altijd goed met prijzen tussen de 30 en de 40 cent. Echter hopen veel telers dat dit de gele uien achterna gaat, maar die signalen zijn er op dit moment helaas nog niet", aldus Danny op het platform FarmTrade.

De vraag naar Nederlandse uien is op dit moment groot. Met name vanuit Europa is er veel belangstelling voor Nederlandse uien. De Jonge: "Dat de vraag nog zo hoog is, is bijzonder gezien de hoge prijzen van dit moment, maar er zijn weinig alternatieven. De export per week is niet groter dan anders, dit komt omdat de voorraad in Nederland ook beperkt is, waardoor exporteurs moeten remmen in de verkoop."

Interessant is dat de kwaliteit van de uien dit jaar niet meevalt. Het seizoen is moeilijk geweest volgens PPA: "De vele regenval kort na het zaaien in combinatie met een droog jaar en een extreem warme zomer zorgden voor een stressvol groeiseizoen. Mede hierom hebben we te maken met fusarium, kiem en een verminderde huidkwaliteit. De warme periode en snelle afsterving van het gewas hebben de opname van de MH bespuiting geen goed gedaan waardoor er meer kiem voorkomt. Gelukkig zijn er door de lagere beschikbaarheid van uien meerdere afzetbestemmingen die iets gemakkelijker met de mindere kwaliteit overweg kunnen.

Ook de totale hoeveelheid Europa breed is 13,4% minder dan een jaar geleden. De grootste daling procentueel gezien: Spanje – Duitsland – Nederland achtereenvolgend. De verwachting van PPA is dat dit volgend jaar weer iets hoger zal liggen. Leveranciers van zaaizaden hebben dit jaar meer verkocht dan vorig jaar."

Voor meer informatie:
PPA Group
Groeneweg 37
3244 LJ Nieuwe-Tonge
Tel. 0187 657100
info@ppamail.nl 

FarmTrade
www.farmtrade.nl 

Publicatiedatum: