Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Deprez Construct en Wyma plaatsen volautomatische was- en sorteerinstallatie bij Patatas Meléndez

Tholen - Patatas Meléndez heeft recent een volledig nieuwe volautomatische fabriek geopend in Valladolid, Spanje. Hoofdleveranciers voor de volledig automatische was- en sorteerinstallatie zijn Deprez Construct en Wyma. "Het is voor ons ook een primeur dat we een combinatie van alle automatische aspecten in deze capaciteit hebben mogen realiseren. Het is een prachtig project met een indrukwekkend resultaat", vertelt Mattias Mergaert van Deprez Construct.

Aardappelen als appeltjes behandelen
Het verhaal begint bij zaakvoerder van het aardappelbedrijf Javier Meléndez. "Hij wilde graag een 'factory of the future' bouwen en kwam bij ons terecht, omdat hij bekend was met onze andere installaties bij onder andere UDAPA, een coöperatieve in de buurt van Patatas Meléndez. Javier wilde graag zijn aardappelen laten behandelen als appeltjes. Zijn vraag was dan ook voor enkel het beste en na het aanhoren van ons verhaal (Deprez en Wyma) waren alle partijen overtuigd om met elkaar aan de slag te gaan."

Zo weinig mogelijk valmomenten
En zo geschiedde. Wyma heeft de aardappelontvangst, reinigen, wassen en optisch sorteren voor haar rekening genomen en Deprez de aardappelhandling, intern transport en volautomatische besturing van het geheel. "Het was belangrijk dat er over de gehele installatie rekening gehouden diende te worden met zo weinig mogelijk valmomenten van het product, een zo laag mogelijke val en en bij voorkeur alleen een natte val in het water, zodat de aardappelen zacht landen net zoals gebeurt in de appelverwerking. Uiteindelijk is alles voorzien om de capaciteit in de nabije toekomst eventueel alweer te gaan verdubbelen. Die mogelijkheid ligt er."

"De aardappelen worden van de ene zone naar de andere gebracht in kisten in plaats van via transportbanden", zegt Mattias. "Voordat het vervolgens naar de waslijn gaat, sorteren we op 3 maten. Zo gaat niet alles gelijk de waslijn in, maar is er de mogelijkheid om de boven- en ondermaten uit de lijn te kunnen halen om op een later moment te wassen. Ongewassen product wordt dus opgevangen en gaat naar een automatisch kistenmagazijn, waar het op langere termijn bewaard kan worden. De overgebleven aardappelen worden vervolgens (voor)gewassen, waarna het door de optische sorteerder gaat."

Automatische kistenmagazijn
Na de optische sorteerder wordt alles opgevangen in plastic kisten van 800 kilo, waarna het gewassen product ook, samen met de ongewassen aardappelen, in het kistenmagazijn terechtkomt. "Hier kunnen de kisten opgeslagen worden, en vervolgens automatisch naar de juiste bestemming worden gestuurd. Dat is voor de ongewassen aardappelen de waslijn en voor de gewassen aardappelen de verpakkingslijn aan de andere kant van het magazijn."

"Alles wordt daar vervoerd door onze Meteoren. Dit zijn shuttles die volle kisten naar de juiste locaties brengen en lege kisten terugsturen naar de vulzones. De Orbiter, onze automatische kistenkantelaar, ledigt vervolgens de kisten in de juiste verpakkingslijn, waarna de lege kisten terug via een Meteor vertrekken en het proces opnieuw begint.
Dit is het gekend Deprez systeem. Het was prachtig om van begin tot eind, met alles erop en eraan, de installatie met deze omvang te realiseren. Zo is ook de volledige traceerbaarheid van de aardappelen gerealiseerd: van ontvangst tot verpakking op de pallet."

Alles volautomatisch
Handjes komen er in deze fabriek dan ook nauwelijks meer aan te pas. "Patatas Meléndez heeft ook de expeditie geautomatiseerd. Elke vrachtwagen wordt automatisch klaargezet om gelijk te kunnen gaan laden. Operationeel is er eigenlijk niemand meer bezig met de aardappelen. Er zijn enkel operators en eventueel onderhoudspersoneel. Het enige moment dat er nog handjes aan te pas kunnen komen, is als een klant besluit manueel te willen sorteren. De vraag is er vaak nog om de mogelijkheid te hebben om op het laatste moment nog het product te kunnen inspecteren. Daardoor voorzien we nog in die vraag, maar het daadwerkelijk gebruik is minimaal. In principe gaat alles volautomatisch door de hele fabriek heen", besluit Mattias.

Voor meer informatie:
Deprez Construct
Lichterveldestraat 129 a
8610 Kortemark, België
+32 (0)51 58 14 91
[email protected] 
www.deprez.be