Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Egyptische knoflookoogst -30% om prijs op peil te houden

Volgens Mohamed Gomaa, CEO van teler Green Point, zijn de knoflookvolumes in Egypte met 30% gedaald. "Dit is te wijten aan een te groot areaal vorig seizoen, waardoor de prijzen zijn gedaald. De meeste telers hebben hun areaal dit seizoen verkleind om de prijzen op peil te houden", aldus Gomaa.

Vorig jaar bereikte de knoflookoogst in Egypte een volume van 22.000 ton, waardoor Egypte de grootste Arabische knoflookteler werd. Dit jaar zal het volume ongeveer 15.000 ton bedragen, aldus Gomaa. "Er is een sterke vraag en de kwaliteit is zeer goed dankzij de goede weersomstandigheden. De prijzen zullen stijgen ten opzichte van vorig jaar door de afname van het areaal," voegt hij eraan toe.

Volgens Gomaa heeft Egyptische knoflook wereldwijd succes: "Onze knoflook is een van de langst houdbare soorten en wordt gewaardeerd om zijn scherpe smaak. De bollen zijn tot een jaar houdbaar als ze op een koele, droge en donkere plaats worden bewaard. Egyptische knoflook heeft ook een grote voedingswaarde, met zijn uitstekende waardes van vitamine C en B6, selenium, mangaan, vezels, fosfor, kalium, calcium, ijzer en koper. Hierdoor is er overal vraag naar en is de teelt de laatste jaren toegenomen."

Egypte teelt twee soorten knoflook, legt Gomaa uit: "We hebben de gewone variëteit genaamd Baladi, die in alle Egyptische regio's wordt geteeld en die ongeveer 2 weken vroeger is dan de andere soorten. De bol van Baladi is groot met een witte buitenkant die naar zilver neigt. Het aantal tenen in dit ras is hoger dan in welk ander ras ter wereld ook, en kan oplopen tot 50 tenen in een bol. Dit betekent dat de grootte van de tenen klein blijft en dat is het belangrijkste nadeel van dit ras, aangezien er op de EU-markt geen vraag is naar kleine maten."

Wat de tweede variëteit betreft: "Dat is de Chinese knoflook, die begin jaren zestig vanuit China in Egypte werd geïntroduceerd. Zij is groter dan Baladi en bereikt soms een grootte van 80/90 mm en met ongeveer 15 tenen. Het is de favoriete soort voor de EU- en de Russische markt en vormt het grootste deel van onze teelt bij Green Point."

Qua markten exporteert Green Point voornamelijk naar Rusland, het VK, Griekenland en Polen. "We kijken ernaar uit om naar Brazilië en Canada te exporteren en onze positie in Australië te verbeteren. We zijn het eerste Egyptische bedrijf dat met steun van de Egyptische regering knoflook exporteert naar Australië, en we leggen de laatste hand aan de technische en administratieve vereisten om voor het eerst naar Chili te exporteren."

Voor meer informatie:
Mohamed Gomaa
Green Point
Tel: +20 111 699 0000
[email protected]
www.greenpoint.com.eg

Publicatiedatum: