Uien zijn een cruciaal bestanddeel in keukens over de hele wereld. Het is de meest geconsumeerde groente na de tomaat (technisch gezien een vrucht). Jaarlijks wordt ongeveer 106 miljoen ton geproduceerd, ongeveer evenveel als alle wortelen, knolrapen, pepers en knoflook samen.
Nu stijgen overal ter wereld de prijzen, wat inflatie aanwakkert en veel landen ertoe aanzet om hun voedselvoorziening veilig te stellen. Marokko en Turkije hebben de export stopgezet, evenals Kazachstan. De Filipijnen hebben een onderzoek gelast naar uienkartels.
De maatregelen hebben zich niet beperkt tot uien, maar omvatten ook wortelen, tomaten, aardappelen en appelen, waardoor de beschikbaarheid wereldwijd wordt belemmerd, zo waarschuwden de Verenigde Naties en de Wereldbank deze maand. In Europa hebben de Britse supermarkten na een matige oogst in Zuid-Spanje en Noord-Afrika de aankoop van bepaalde groenten en fruit moeten rantsoeneren.
De prijsstijging is het gevolg van rampzalige overstromingen in Pakistan, vorst die de voorraden in Centraal-Azië heeft getroffen en de oorlog in Oekraïne. In Noord-Afrika hebben telers het hoofd moeten bieden aan ernstige droogte en een stijging van de kosten voor zaden en meststoffen.
Vooral de Marokkaanse telers zijn zwaar getroffen door het slechte weer. Op een markt in het Ocean district in het centrum van Rabat zei een handelaar dat de groenteprijzen "exorbitant hoog" blijven, zelfs nu de regering deze maand een verbod heeft ingesteld op het exporteren van uien en tomaten naar West-Afrika.
In Kazachstan heeft de prijspiek de autoriteiten ertoe aangezet strategische voorraden aan te spreken, terwijl de minister van Handel er bij de mensen op aandrong uien niet per zak te kopen, om de voorraden in de plaatselijke supermarkten veilig te stellen.