Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De "groentekoorts" neemt toe

Oekraïne kampt met meest kritieke tekort aan uien sinds jaren

In Oekraïne is de groothandelsprijs van uien drie keer zo hoog als vorig seizoen. Oleksandr Khorev, hoofd van het project "APK-inform: groenten en fruit" beweert dat de prijzen in de nabije toekomst met nog eens 20% zullen stijgen. Rekening houdend met verdere prijsstijgingen kunnen de maximale prijskaartjes in de retail oplopen tot € 3-5 per kg. Dat wil zeggen dat ook de speculatieve factor zal worden geactiveerd.

Door problemen met de oogst in de zuidelijke regio's van het land zijn dit seizoen veel minder uien opgehaald dan normaal. "35% van het uienaanbod werd traditioneel geleverd door de regio Kherson, die door de Russische bezetting eigenlijk uit de groentebalans van het land viel," merkt Khorev op.

Volgens hem zullen in het nieuwe seizoen veel binnenlandse telers het uienareaal uitbreiden. Maar de belangrijkste vraag is wat er zal gebeuren met het zaaien in de regio Kherson. Veel gebieden liggen in de frontlijnzone en het zaaiseizoen daar zal moeilijk zijn.

Sommige Aziatische landen, met name Kazachstan en Oezbekistan, van waaruit uien traditioneel naar Europa en Oekraïne gaan, hebben de export opgeschort omdat er een tekort dreigt op de lokale markten. Dit is deels te wijten aan problemen met de oogst, maar in grotere mate aan de toegenomen vraag van Europese groothandelaren.

Oekraïne wordt ook bevoorraad met uien uit Polen en Nederland.

"De opwinding zal pas in april een beetje afnemen, wanneer het nieuwe seizoen in de Centraal-Aziatische landen begint en van daaruit de producten naar Europa gaan en dan naar ons," voegde de deskundige eraan toe.

"Hoogstwaarschijnlijk zal Oekraïne in het nieuwe seizoen afhankelijk zijn van de uienimport en daarom zullen de prijzen niet laag zijn," concludeerde Khorev.

Bron (Oekraïens): agronews.ua

Publicatiedatum: