Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
5 jaar On the way to PlanetProof

69% bedekte teelt AGF is 'PlanetProof'

Het keurmerk On the way to PlanetProof is op 1 maart 5 jaar geworden. In die tijd is het aandeel van het keurmerk in groenten en fruit gegroeid van minder dan 5% naar gemiddeld 55% van de Nederlandse teelt. In belangrijke sectoren zoals fruit, groenteteelt open en bedekt en tafelaardappelen is het areaal onder On the way to PlanetProof zelfs meer dan twee-derde van het totale Nederlandse areaal. Dat betekent dat die sectoren in de landbouw op grote schaal verduurzamen. SMK, de stichting die het keurmerk ontwikkelt en beheert, heeft deze groeicijfers voor de plantaardige producten op 1 maart bekend gemaakt.

On the way to PlanetProof is een open en onafhankelijke standaard die toegankelijk is voor alle bedrijven die daaraan willen deelnemen. De standaard kent een integrale aanpak, waarbij er eisen worden gesteld aan verduurzaming op 8 thema‚Äôs. Het keurmerk is voor verschillende sectoren beschikbaar: akkerbouw, groenten en fruit, sierteelt, eieren, zuivel, bewerkte en verwerkte producten, en handel & retail. Het keurmerk is zowel op nationaal als internationaal niveau actief. 

Hectares On the way to PlanetProof 
Het areaal plantaardige producten dat werd geteeld volgens de eisen van On the way to PlanetProof is in 2022 met 6% gestegen naar 57.415 hectare. Opnieuw was de groei van het areaal het grootst voor groenten en fruit. De sterkste toename (21%) vond plaats in de bedekte sierteelt, terwijl het sierteeltareaal open teelt (vooral bloembollen) juist afnam (-3%) door de beperkte marktvraag naar gecertificeerde producten in deze sector. Groei keurmerkhouders 
Per 31 december 2022 zijn er 2.100 keurmerkhouders die hun plantaardige productie verduurzamen op basis van de criteria van On the way to PlanetProof plantaardige producten, waarvan 190 handelsbedrijven en 2 supermarktketens. De supermarkten zijn gecertificeerd om onverpakte On the way to PlanetProof producten te kunnen verkopen. In totaal betekent dit een groei van het aantal keurmerkhouders met 6% ten opzichte van 2021.  

Daarnaast zijn er nog 26 bedrijven gecertificeerd voor de be- en verwerking/verwerking van plantaardige producten. Dit is een stijging van 37% ten opzichte van 2021.  

Aandeel On the way to PlanetProof van Nederlands areaal AGF en sierteelt 
Het On the way to PlanetProof areaal tafelaardappelen bedraagt 66% van het totale Nederlandse areaal, voor groenten en kruiden open teelt is dat 68% en voor fruit 47%. Voor alle sectoren is het aandeel gestegen. 

Voor meer informatie:
SMK, On the way to PlanetProof
(070) 3 586 300
Bezuidenhoutseweg 105
2594 AC Den Haag
www.planetproof.eu/ 

Publicatiedatum: