Jan Bakker, Bakker AGF:

"Handel drijven is de mooiste sport die er is"

Tholen - Onlangs vierde Jan Bakker van Bakker AGF in Bovenkarspel zijn zeventigste verjaardag. Van die zeven decennia is hij er al zes in de AGF-handel actief. "Op mijn tiende was ik al met bloemkool aan het venten en het is er nooit meer uitgegaan", lacht de AGF-handelaar.


Jan en Rick Bakker

Het bedrijf werd net na de oorlog opgericht door zijn vader en opa. "Met de nieuwe aardappelen en bloemkool gingen ze het land in", blikt Jan terug. De vollegrondsgroenten vormen nog altijd de hoofdmoot voor de Noord-Hollandse groothandel. "Vroeger kochten we alles op Veiling WFO. Toen waren er hier in de polder meer dan duizend tuinders. Nu zijn er nog zo'n vijftig over en gaan we ze zelf langs. Het gros kopen we hier in de buurt, maar we verkopen het hele assortiment mee. Onze kracht ligt in het Hollands seizoen en de piek ligt tussen half maart en de zomervakantie. Zelf importeren we niet, maar wat de klant vraagt, kopen we bij. Met de uitbreiding van het kassengebied in de Wieringermeer en Andijk zijn we ook steeds meer tomaten, komkommers en paprika's gaan verkopen. Maar ook in het hardfruit spelen we ons deuntje mee. Zo behoorden we ook tot de laatste klokkopers in Geldermalsen."

"Je moet niet op één paard wedden en daarom proberen we zo breed mogelijk in de klanten te zitten. Onze klanten gaan van marktkooplui tot snijderijen, groothandels, dc's van supermarkten en ook in toenemende mate de etnische klanten", aldus Jan. De laatste 25 jaar vormt ook de Duitse markt een belangrijke doelgroep. "We verkopen veel op de Duitse groothandelsmarkten en de bedrijven daaromheen. We hebben een eigen wagenpark van acht auto's en zijn met ons eigen materiaal overal snel aanwezig. Daarmee hebben we een naam opgebouwd om de handel op tijd bij de klanten af te leveren. De kunst is natuurlijk om de rondjes kloppend te maken en de vrachtwagens ook weer vol terug te krijgen, maar dat lukt ons acht of negen van de tien keer wel."

Momenteel is het aanbod groenten beperkt en rijzen veel prijzen de pan uit. "De situatie is nu wel extreem, maar voor ons is dat mooi. We weten onze handel wel bij elkaar te scharrelen en er zijn meer kwartjes te vinden tussen de dubbeltjes", aldus de groothandelaar. "Ook uien, waar we op jaarbasis een leuk volume van verkopen, zijn momenteel schreeuwend duur. Het mooie van uien vind ik dat die handel altijd doorgaat, of het nu 20 graden vriest of 30 graden is, uien kun je altijd verkopen. Ook paprika's zijn bij ons een groeiende productgroep. Meer nog dan tomaten en komkommers, kun je die bij alle klanten kwijt."

Op de vraag hoe hij zich als groothandel kan onderscheiden, antwoordt de groothandelaar nuchter: "Dat vind ik zulke grote woorden. In wezen is het gewoon heel simpel, je probeert handel in te kopen waar je wat in ziet en daar probeer je een extraatje uit te halen. Je probeert zo iedere dag je brood te verdienen en het liefst nog met wat beleg erop. Elke dag in de AGF is het weer anders, soms is het net een casino. De ene dag loopt de handel wat moeizamer en dan moet je eraan trekken, de andere dag gaat het beter en dan moet je zorgen dat je erbij bent. Handel drijven is een sport en dat 'fingerspitzengefühl' is niet iedereen gegeven. En daarbij is het belangrijk om de stok niet te ver te zetten, oftewel financieel goed de controle te houden."

Van stoppen wil Jan dan ook nog niet weten. "Het zal er ongetwijfeld een keer van komen, maar voorlopig vind ik de handel nog veel te leuk. We hebben een mooi team van zo'n vijftien medewerkers en ook de vierde generatie heeft de intrede in de zaak al gedaan. Daar wil ik nog zo lang mogelijk van blijven genieten."

Voor meer informatie:
Bakker AGF
De Tocht 7
1611 HT Bovenkarspel
Tel: 0228-515739
info@bakkeragf.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.