Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Einde aan hogere voedselprijzen mogelijk pas in de zomer"

Nederlandse inflatie stijgt weer naar 8 procent

Bij de snelle raming was de inflatie in februari 8,0 procent, meldt het CBS. Deze snelle raming is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens. In januari waren consumentengoederen en -diensten 7,6 procent duurder dan een jaar eerder. Op 14 maart worden de reguliere cijfers van de consumentenprijsindex (CPI) gepubliceerd.
Een inflatie van 8,0 procent in februari 2023 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 8,0 procent hoger zijn dan in februari 2022. De inflatie van 8,0 procent in februari komt dus niet bovenop de inflatie van 7,6 procent in januari.

Prijsontwikkeling productgroepen
Bij de snelle raming maakt het CBS naast het inflatiecijfer ook de prijsontwikkeling van een aantal productgroepen bekend. Vier groepen vormen gezamenlijk de totale bestedingen van de CPI: industriƫle goederen exclusief energie en motorbrandstoffen; energie inclusief motorbrandstoffen; voedingsmiddelen, dranken en tabak; en diensten.

Goedkoper
De prijzen van grondstoffen zijn de laatste maanden gedaald, maar in de winkels merkt de consument daar nog weinig van. "Producenten zijn nog bezig om hogere kosten uit het verleden door te berekenen", zegt Sebastiaan Schreijen, analist voedselprijzen bij Rabobank tegen NOS. "Er zit altijd maanden vertraging in voordat de klant die hogere kosten in de winkels merkt."

Een einde aan de prijsstijgingen is, volgens hem, dan ook nog niet in zicht. "Pas vanaf de zomer komt daar mogelijk een einde aan. Wellicht gaan sommige prijzen dan ook dalen, maar dan moet eerst de producent de lagere prijzen doorberekenen aan de supermarkt. En vervolgens moeten de winkels het ook nog in hun prijzen verwerken. Het is dus de vraag of je het als consument gaat terugzien in de prijzen."

Bron: CBS

Publicatiedatum: