Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Het zijn steeds meer de mensen en machines die om schone lucht vragen”

Stof en vellen. Niet de meest ideale omstandigheden bij het sorteren en verpakken van uien. Een goed afzuigsysteem kan dit verhelpen en wordt zelfs steeds belangrijker met de komst van geavanceerdere machines, die gevoeliger zijn voor stof.Meconaf Afzuiging uit Franeker is gespecialiseerd in afzuiginstallaties voor de agrarische sector. Het Friese bedrijf was voorheen vooral actief in de bloembollen- en houtsector. Een kleine tien jaar geleden kwam er steeds meer vraag vanuit de agrarische sector, sindsdien groeit deze markt jaar op jaar. “We leveren veel maatwerkoplossingen voor uienverwerkingsbedrijven en ook pootgoedverwerkers maken gebruik van onze afzuigsystemen,” aldus Bas Ruijgrok. “Goede afzuiging levert de uienverwerker een schoner eindproduct op. Dit is belangrijk voor de supermarkten en export. Een schonere werkomgeving speelt een zeker zo grote rol. Door goede afzuiging blijven medewerkers gezond en het zorgt voor minder storingen bij de machines.”

De gezondheid van medewerkers is volgens de salesmanager belangrijker dan ooit. “Je kunt er eigenlijk niet meer omheen om medewerkers een veilige en schone werkomgeving te bieden. Veel mensen kampen met long- of ademhalingsziekten als gevolg van allerlei virussen. Omdat we ook te maken hebben met schaarste op de arbeidsmarkt levert een investering in een afzuiginstallatie daarnaast direct winst op. Je hebt dan tenslotte minder mensenhanden nodig om de vellen van de band te halen. En dan hebben we het nog niet eens over de energiezuinige en duurzame oplossingen die wij kunnen bieden.”


Cyclooninstallatie in Noorwegen

Afzuiging geïnstalleerd bij Noorse supermarktleverancier
Het afzuigen van stof en vellen gebeurt op verschillende plekken in de verwerkingslijnen, maar vooral op de plekken waar veel stof en vellen vrijkomen zoals bij de aanvoer en het afstaarten. Onlangs nog heeft Meconaf een mooi project afgerond bij een uienverwerkingsbedrijf in Noorwegen. Dit bedrijf sorteert en verpakt dagelijks uien voor de supermarkt. Bas: “Deze opdrachtgever heeft een compleet nieuwe verwerkingshal neergezet, inclusief nieuwe machines. Het was de wens van de opdrachtgever om de uien zo schoon mogelijk in de eindverpakking te krijgen. En dat is gelukt! Om een schone werkomgeving veilig te stellen investeerden ze in twee cyclofilters van Meconaf.”

“Na een productieperiode in Franeker werden alle onderdelen naar de Noorse opdrachtgever getransporteerd. Een aantal monteurs van ons reisde mee om de afzuiginstallatie en het bijbehorende leidingwerk te installeren in de nieuwe verwerkingshal. Ondanks dat een deel van de uien bij deze verwerker al redelijk schoon binnenkomen, is het bedrijf gebaat bij een goede afzuiginstallatie. In dit geval vooral om het stof af te zuigen boven en rondom de machines. Het zorgt voor een schone en professionele werkplek voor de mensen die dagelijks in deze ruimte aanwezig zijn. Het verwijderen van het stof en de vellen levert ook een kwalitatief beter eindproduct op. En niet te vergeten: afzuiging is zeer belangrijk voor een goede werking van de nieuwe optische sorteerder, die deze opdrachtgever heeft aangeschaft.”

Geavanceerde machines gevoeliger voor stof
Steeds meer bedrijven investeren in moderne machines voor het sorteren en verpakken van de producten. Deze machines werken vaak met geavanceerde elektronica die gevoelig zijn voor stof. “Daarbij komt dat camera’s en stof niet samengaan. Het product en de omgeving moet dus zo schoon mogelijk zijn om optimaal te kunnen sorteren. Ook wordt een optische sorteerder aangedreven door lange kettingen. Een vettige ketting en stof is eveneens geen goede combinatie. Voorheen was een afzuiginstallatie een noodzakelijke luxe. Nu kun je er eigenlijk niet meer omheen. Het zijn steeds meer de mensen en machines die om schone lucht vragen. Supermarkten stellen hoge eisen, maar mensen een veilige en schone werkomgeving kunnen bieden is zeker zo belangrijk.” Met de komst van steeds geavanceerdere machines die gevoeliger zijn voor stof is een goede afzuiging helemaal onontkoombaar. Dat elektronica steeds moderner en gevoeliger wordt, stimuleert ook innovatie op het gebied van afzuiging. Het vraagt volgens de salesmanager veel van de kennis over de verschillende nieuwe technieken. “Hier continu goede oplossingen voor kunnen blijven bieden is soms best een uitdaging, maar die gaan we graag aan.”

Gereinigde lucht terugvoeren bespaart energie
De afgezogen lucht wordt in het Meconaf cyclofilter ontdaan van het stof en de vellen. De lucht wordt voor 99,9 procent gereinigd en kan teruggevoerd worden in de verwerkingsruimte. Hiermee bespaart de opdrachtgever veel energie. Bas vertelt dat deze cyclooninstallaties in trek zijn bij bedrijven die het hele jaar uien verwerken. “Juist vanwege deze combinatie. Doordat de gereinigde afgezogen lucht weer op dezelfde temperatuur geretourneerd kan worden in de verwerkingsruimte, verlies je binnen nauwelijks warmte. Het bespaart de verwerker veel energie, wat in tijden van de hoge energieprijzen natuurlijk zeker de aandacht heeft. Bedrijven hoeven de lucht die ze afzuigen niet te vervangen voor verwarmde lucht. Natuurlijk is er bij het proces wel energie nodig, maar niets extra’s.” Meconaf merkt dan ook nog geen negatieve gevolgen van de energiecrisis of de inflatie. “Tot nu toe loopt alles goed door. Dat de prijzen voor de uien en aardappelen op dit moment goed zijn, speelt misschien ook mee.”

Dit artikel stond in de uienspecial van Primeur. Wil je Primeur ook ontvangen? Klik hier voor een abonnement en wij sturen je het uiennummer nog toe