Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uienrondje Primeur: Waar ligt het prijsplafond?

Wilde taferelen op de uienmarkt. Opgedreven door speculaties steeg de prijs van gele uien afgelopen maand met maar liefst 20 cent in één week tijd. En waar ligt het prijsplafond? Het vakblad Primeur vroeg voor haar vakblad enkele spelers in de gele, rode, industrie- en importuien naar de marktsituatie. De volledige interviews lezen? Neem dan een abonnement op Primeur en wij sturen de uienspecial nog toe.

Wouter van der Beek, Bruin Export:
“Doe mij nog maar een paar van zulke jaren”
“Wat er nu gebeurt op de uienmarkt, vind ik helemaal geweldig. Het vertrouwen in het product en de markt is er weer dat je een vette klapper kunt maken. Dit geeft leven in de brouwerij. Doe mij nog maar een paar van zulke jaren,” lacht Wouter van der Beek van Bruin Export, gespecialiseerd in de export naar Duitsland, Frankrijk, Scandinavië en diverse Oost-Europese bestemmingen.

“Ook ik heb mijn record van 2018 verbroken met een betaalde prijs naar de boer door de 70 cent heen. Of het realistisch is, weet ik niet; in de baalprijs zijn deze prijzen namelijk nog niet te maken en al te wild is de export momenteel niet. Maar waar de boer vorig jaar het stuur in handen had, zijn het dit jaar de speculanten die de markt bepalen en de boeren doen daar natuurlijk gretig aan mee,” constateert de exporteur. 

Wim Waterman, Waterman Onions:
“We waren gewend om veel te doen voor weinig, nu doen we weinig voor veel”
Gaat de uienprijs naar de euro? Dat was een vraag die tijdens de Fruit Logistica in Berlijn regelmatig te horen was. Volgens Wim Waterman van Waterman Onions is het niet onmogelijk. “Met gas hebben we tegenwoordig een prijsplafond, maar dat hebben we in de uien niet. Er is in mijn ogen zeker ruimte voor een verdere stijging. Het geeft tegelijkertijd wel meer ruimte voor concurrentie, maar onmogelijk is het zeker niet.”


Wim en Erik Waterman

“Vaak worden er vergelijkingen gemaakt met andere jaren, maar die gaan toch vaak mank. Ieder jaar is bijzonder en uniek. Maar feit is dat er een stuk minder uien zijn. De uien zijn niet op en gaan niet op, maar we moeten de stroom wel een beetje verdelen over het seizoen en de klanten. Dat maakt dit seizoen vooral uniek. We waren gewend om veel te doen voor weinig, nu doen we weinig voor veel. Dat is even wennen en niet elke sorteerder kan een voorraad opbouwen, omdat je daar klanten voor moet hebben. Als je aan een lijntje ligt bij een exporteur, is dat een stuk lastiger.”

Mark van Sijll, Sijlltrade:
“Ik ga niet om de laatste uien strijden, dat mogen anderen doen”De uienprijs reikt  momenteel tot grote hoogtes. "Maar de uienmarkt kan hot zijn, je moet ze wel hebben,” zegt Mark van Sijll van Sijlltrade uit Zeewolde, die in 2018 zijn handelsbedrijf oprichtte, voornamelijk gericht op levering aan de industrie.

“Zo blijkt maar weer eens dat vraag en aanbod bepalend blijven voor de marktsituatie. De uien zijn erg schaars op het moment. Er zijn wereldwijd gewoon nauwelijks uien, zo simpel is het. Tegelijkertijd raken uien niet zomaar op. Veel uien zijn in handen van speculanten, dus die komen nog een keer te koop. Vaak blijken er in een duur jaar aan het eind van de rit toch nog uien zat te koop,” vervolgt Mark. Zelf is hij niet van plan om zich gek te laten maken. “Ik ga niet om de laatste uien strijden, dat mogen anderen doen. In mijn beleving komen daar vaak problemen van.”

Carl van de Wiel, Agro Centre Holland:
Markt van gele uien heeft voor het eerst ook invloed op rode uien”
Bij de torenhoge prijzen van de gele uien, steken de prijzen van de rode uien, hoewel op een zeer acceptabel niveau, schril af. Toch heeft de markt van geel dit jaar wel invloed op de rode uien, merkt Carl van de Wiel van Agro Centre Holland. “We zeggen vaak dat de rode uienmarkt volledig onafhankelijk van de gele opereert, maar het is nu misschien wel voor het eerst in mijn carrière dat er meer aan de rode uien wordt getrokken vanwege de hoge prijzen van de gele uien.”

“Er zitten Europees gezien dan ook nog best wat rode uien, zeker ten opzichte van de gele. Net als bij de gele uien waren ook de opbrengsten van de rode uien lager, met als verschil dat er meer rode uien waren uitgezaaid, waardoor we ongeveer dezelfde volumes tot onze beschikking hebben als vorig jaar. Maar met de extra vraag die nu ontstaat door het tekort aan gelen, verwacht ik toch weer tekorten aan het eind van het seizoen,” zegt Carl.

Jan van der Lans, Van der Lans International:
“Dit uienseizoen is nog extremer dan 2018/19”
Het uientekort op de Europese markt zorgt voor een compleet andere start van het importseizoen. “Dit heb ik in mijn uienhandelscarrière nog niet vaak meegemaakt. Het seizoen 2018/19 was ook al memorabel, maar nu is het nog extremer, omdat de gekte zo vroeg is losgebarsten,” zeg Jan van der Lans.

Voor Jan zorgt het in elk geval voor een gedenkwaardig laatste uienseizoen, want hij heeft de meerderheid van zijn aandelen overgedragen aan collega’s Thijs Terwindt en Andrea Candiano. “Ik zal vanaf de zijlijn nog wel betrokken blijven bij de zaak, maar draag het stokje over aan de nieuwe directie, waar ik het volste vertrouwen in heb. Maar eerst wil ik dit bijzondere uienseizoen nog tot een goed einde brengen!”

De volledige interviews lezen? Neem dan een abonnement op Primeur en wij sturen de uienspecial nog toe.

info@bruinexport.com
wim@waterman-onions.nl 
mark@sijlltrade.nl 
info@red-onion.com
Jan@vanderlans.com