Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Aantal Vlaamse bedrijven met akkerbouwgewassen toont dalende trend"

Op bijna twee derde van de landbouwbedrijven in Vlaanderen, worden akkerbouwgewassen geteeld. Bijna één derde van de Vlaamse landbouwbedrijven is gespecialiseerd in akkerbouw. Het aantal bedrijven met akkerbouwgewassen vertoont een dalende trend, de gemiddelde oppervlakte blijft de laatste jaren stabiel en bedraagt ongeveer 14 ha, zo meldt het Vlaamse departement Landbouw & Visserij.


 
In 2021 zijn er in Vlaanderen 14.643 bedrijven met akkerbouw-gewassen, ofwel 63% van de Vlaamse landbouwbedrijven. Het aantal bedrijven met akkerbouwgewassen vertoonde een duidelijk dalende trend. Deze daling is zwakker na 2011. Ten opzichte van 2011 is hun aantal geslonken met 8,9% (of 1.427 bedrijven minder). De gemiddelde bedrijfsoppervlakte bleef nagenoeg gelijk. In 2021 wordt er gemiddeld 14 ha akkerbouwgewassen per bedrijf geteeld.

Het aantal bedrijven met akkerbouwgewassen daalt, maar ook de totale oppervlakte akkerbouwgewassen daalt, waardoor de gemiddelde oppervlakte per bedrijf sinds 2011 vrij constant blijft. 

Bijna een derde van de Vlaamse landbouwexploitaties (of 7.490 bedrijven in 2021) zijn gespecialiseerde akkerbouwbedrijven. Dit aantal neemt toe. Voedergewassen op bedrijven zonder graasdieren en industriegroenten worden in de bepaling van de typologie als akkerbouw gezien. Vandaar dat heel wat gespecialiseerde akkerbouwbedrijven geen akkerbouwgewassen telen. 

"Als we enkel de gespecialiseerde akkerbouwbedrijven die echte akkerbouwgewassen telen in rekening nemen, zijn dat er 5.184 in 2021. In tegenstelling tot het aantal bedrijven met akkerbouwgewassen, nam dit aantal gespecialiseerde akkerbouwbedrijven met 25% toe ten opzichte van 2011. In 2011 bewerkten gespecialiseerde akkerbouwbedrijven 37% van het totale akkerbouwareaal, in 2021 is dat gestegen tot 41%."

Bron: Departement Landbouw & Visserij

Publicatiedatum: