Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uienprijzen in Tadzjikistan en Oezbekistan in vrije val

De uienprijzen in Tadzjikistan en Oezbekistan blijven dalen, zo meldt EastFruit. Deze prijsval heeft zowel in Tadzjikistan als in Oezbekistan onder meer te maken met een stijgende temperatuur, waardoor bewaaruien niet lang(er) houdbaar zijn. Maar daarnaast zijn er enkele verschillen op de uienmarkt in beide landen.

Uienprijs in Tadzjikistan met een derde gedaald
Op zondag 5 maart 2023 daalden de groothandelsprijzen voor uien tot €0,59/kg, een daling met bijna een derde in slechts 9-10 dagen. Tegelijkertijd denken marktdeelnemers dat de daling van de uienprijzen in het land deze week kan aanhouden en zelfs kan versnellen.

Naast een sterke stijging van de gemiddelde dagelijkse luchttemperatuur die de kwaliteit van de bewaaruien aantast, zet de komende oogst van vroege uien in de zuidelijke regio's van het land de uienprijzen in Tadzjikistan onder druk.

Zo verandert Tadzjikistan van een land met een van de hoogste uienprijzen in een land met de laagste uienprijzen. De handelaren die twee of drie weken geleden nog haast hadden om uien te verkopen en nog hogere winsten verwachtten, zijn nu meer teleurgesteld dan anderen. Hun verliezen in de afgelopen dagen op elke ton uien bedragen immers al meer dan 208 euro.

Tegelijkertijd is de export van uien uit Tadzjikistan nog steeds verboden. Er is nog steeds geen duidelijkheid over wanneer de uitvoerbeperkingen zullen worden opgeheven, wat de producenten van vroege uien nerveus maakt, aangezien vroege uien niet lang kunnen worden opgeslagen.

Tadzjikistan is een van de twintig grootste uienexporteurs ter wereld. Het gemiddelde jaarlijkse volume van de uienuitvoer uit dit Centraal-Aziatische land bedraagt 90.000-100.000 ton, ondanks de ingewikkelde en dure logistiek. De uienteelt in het land is echter niet gemechaniseerd, en het belangrijkste voordeel is goedkope arbeid en een klimaat dat gunstig is voor de teelt van een groot aantal uienvariëteiten en hybriden.

Uienprijzen in Oezbekistan met 12,5% gedaald
In de afgelopen drie weken liet de groothandelsprijs voor uien in Oezbekistan een neerwaartse trend zien, die werd bevorderd door de actieve invoer van uien en een aanzienlijke stijging van de luchttemperatuur in februari. Net als in Tadzjikistan tast de sterke opwarming de uienvoorraden aan en dwingt de telers en handelaren om hun aanbod op de binnenlandse markt te verhogen.

Volgens de prijsmonitoring van EastFruit daalde de gemiddelde groothandelsprijs voor uien in Oezbekistan van 10 februari tot 3 maart 2023 van 8.000 tot 7.000 UZS/kg (€ 0,66 tot € 0,58), d.w.z. in drie weken met 12,5%.

Er zijn twee belangrijke factoren die hebben bijgedragen tot een dergelijke snelle daling van de groothandelsprijzen voor uien in de afgelopen drie weken.

Ten eerste is er een toename van de invoer in de tweede helft van januari en de eerste helft van februari 2023. Volgens voorlopige ramingen heeft Oezbekistan van begin januari tot midden februari 2023 ongeveer 25.000 ton uien ingevoerd. Het leeuwendeel van dit volume - ongeveer 20.000 ton werd in één maand ingevoerd - van half januari tot half februari van dit jaar, wat een recordvolume aan ingevoerde uien is voor zo'n korte periode.

Ten tweede is er de sterke stijging van de gemiddelde dagelijkse luchttemperaturen in februari en begin maart, die de kwaliteit aantast van de uienvoorraden die zonder koeling en goede warmte-isolatie in ongeschikte omstandigheden zijn opgeslagen. In combinatie met een recordvolume aan ingevoerde uien dwingt dit de telers en handelaren om de beschikbare voorraden snel te verkopen en zo het aanbod op de binnenlandse markt aanzienlijk te vergroten.

Op 20 januari 2023 werd een tijdelijke beperking op de uitvoer van uien uit Oezbekistan tot eind april van dit jaar aangekondigd.

Vanaf 3 maart 2023 ligt de gemiddelde groothandelsprijs voor uien in Oezbekistan 3,5 keer hoger dan op dezelfde datum vorig jaar. De huidige groothandelsprijzen voor uien in Oezbekistan behoren echter tot de laagste van de landen in de regio, waar EastFruit wekelijks de groothandelsprijzen voor groenten en fruit controleert. Op 3 maart 2023 bedroeg de gemiddelde groothandelsprijs voor uien in de landen van de regio (per 1 kg):

  • Wit-Rusland € 0,51;
  • Oezbekistan € 0,58;
  • Tadzjikistan € 0,60;
  • Georgië € 0,79;
  • Moldavië € 0,80;
  • Polen € 0,86;
  • Oekraïne € 1,16.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: