Er is veel te doen om het stikstofprobleem. In België gingen vrijdag duizenden landbouwers de weg op in protest tegen het stikstofplan aldaar en ook in Nederland zorgt de discussie al tijden voor de nodige kopzorgen in de sector. Geert Top, die al heel zijn leven bezig is met bomengezondheid en hoe dit te verbeteren vanuit verschillende gezichtsvelden, stelt echter dat het probleem niet in de stikstof ligt, maar in de aanwezigheid van aluminium. In een toegestuurd betoog stelt de landbouwerszoon dat de landbouwers niet de dupe moeten worden van verkeerde vaststellingen en gedachtenpatronen van de overheden en diverse onderzoekscentra.
"De grote aanzet van de stikstofdiscussie is de algemene biodiversiteitsdaling en de hoeveelheden stikstof in ons grondwater. Er is hierover al veel geschreven, maar de echte reden van die algemene daling wordt niet gezien", steekt Geert van wal. "De daling van de biodiversiteit alom is namelijk niet te wijten aan stikstof, maar aan aluminium Er zit vaak van nature aluminium in de bodem, maar planten en bomen nemen dat maar miniem op. Het is een groot verschil als er telkens aluminium meekomt met het regen- en dauwvocht.. Ons regenwater, zoals dit de laatste 20 jaar uit de lucht valt in West-Europa, is bezwaard met heel veel metalen en andere vervuilende stoffen, zoals voornamelijk aluminium. Dit is aangetoond en zichtbaar in 'roodwaterstalen'(1), ontleed door de Universiteit Gent."
Rechts foto 1: roodgekleurd regenwater door aluminium
"Het zijn geen kleine hoeveelheden vervuilende stoffen, waardoor ze zeer schadelijk zijn voor een levend systeem. Bovendien is dit niet alleen aangetoond bij Belgisch regenwater, maar er is ook ontleed staal gewonnen uit Duits regenwater. Het is eigenlijk een Europees probleem. De stelling van Paracelsus zegt: 'Alles is vergif, maar het hangt af van de dosis'. Het gevolg is de algemene biodiversiteitsdaling, die vooral ook zichtbaar is bij bomen. Deze aluminiumaanrijking wordt ook bewezen in de sterke(re) groei van bepaalde ruigtesoorten (bramen, distels, netels) en groot kruiskruid, wat plantensoorten zijn die floreren bij aanwezigheid van aluminium. Aluminium is ook een goede geleider en het zou ook best kunnen dat de energetische lading die op dat aluminium zit, ook bijdraagt aan welke plantensoorten wel of niet met deze stof gebaat zijn. Alles is energie en frequentie op onze planeet."
"Het aluminium verhaal heeft hoogstwaarschijnlijk wel een relatie met stikstof. Die aluminiumvervuiling via regenwater is al meer dan 20 jaar bezig en het zou een mooi onderzoeksonderwerp kunnen worden wat aluminium doet met het bodemleven én met de stikstofopname of -omzetting door planten en door het bodemleven. Het is best mogelijk dat door de verhoogde aanwezigheid van aluminium gemaakte stikstofkettingen anders en allicht minder opgenomen worden, waardoor er inderdaad meer naar het grondwater vloeit. De wetenschappelijke vaststelling dat er soms een tekort aan stikstof is in planten in natuurgebieden klopt dan ook, omdat meer en meer bomen (en andere vegetaties) ontregeld zijn door de draadloze communicatie die alsmaar meer om zich heen grijpt. De draadloze communicatie, zoals die nu op de wereld wordt losgelaten, zit vol storende frequenties. Daarentegen wordt er niet uitgezocht hoe de planten meer stikstof op zouden kunnen nemen."
"Zo zijn er diverse studies verschenen die aantonen dat er juist een stikstofgebrek is in diverse vegetaties", vervolgt Geert. "Vooral diverse boomsoorten ervaren een stikstofgebrek (en een mindere groei dan 20 jaar terug). Het is niet duidelijk of dit een gevolg is van het feit dat stikstof niet goed kan worden opgenomen, door de eerder aangegeven reden. Vastgesteld is echter wel degelijk dat er een stikstofgebrek is in diverse (natuur)bodems. De omgezette delen van bladval worden blijkbaar niet omgezet in bruikbare stikstof voor bomen en tal van andere gewassen. Deze studies staan natuurlijk haaks op wat er recent verschenen is. Namelijk dat de stikstofemissies van de landbouw schadelijk zijn voor de biodiversiteit."
"We hebben dit al verschillende keren proberen duidelijk te maken aan bevoegde overheden, maar men snapt de context niet. Er worden nu beslissingen genomen, maar die doen niets aan het aluminiumprobleem in gewassen en bodems. Met de bedoelde stikstofbeperkingen zal de biodiversiteit er niet op vooruitgaan en zal het bodemleven verder degraderen, ten gunste van ziekte en plagen. In die context moeten we ook de continue uitbreiding plaatsen van slakken, teken, mieren, enz. in tuinen, parken en het landschap. Verder komt er geen verbetering in de vitaliteit van de wilde flora en gekweekte gewassen, omdat de eigen immuniteit van planten en bomen er niet op verbetert."
"Wellicht kunnen de grote hoeveelheden aluminium in regenwater een uitvalsbasis zijn voor onderzoek naar wat dit doet met flora, fauna, bomen en bodems. Wat doet dit onder meer met diverse champignons of stikstofkettingen in de bodems? De rode kleur hoort naar mijn weten niet thuis in regenwater, dauw of als aanslag op metalen dakgoten. Wie kan garanderen dat het straks beter wordt op bijvoorbeeld de Nederlandse Veluwe als daar landbouw verboden of geminimaliseerd wordt? Dit zijn vragen waar eerst aandacht en onderzoek aan besteed moet worden, vooraleer de land- en tuinbouw als zondebok te bestempelen."
Voor meer informatie:
Geert Top
[email protected]