Kirgizië heft exportverbod eerder op dan verwacht

Kirgizië heeft als eerste land in Centraal-Azië het verbod op de export van uien eerder opgeheven dan aanvankelijk was besloten. De tijdelijke beperking op de uienexport die de regering eind januari invoerde, gold voor iets meer dan een maand in plaats van de verwachte drie, aldus deskundigen van EastFruit.

"In overeenstemming met het decreet van het kabinet van ministers van de Kirgizische Republiek van 3 maart 2023 nr. 111, is de tijdelijke beperking op de uienexport vanaf 3 maart 2023 opgeheven," aldus het officiële bericht op de Facebook-pagina van het ministerie van tuinbouw van het land.

We herinneren eraan dat Kirgizië, na Kazachstan, Oezbekistan en Tadzjikistan, eind januari 2023 een tijdelijke beperking op de export van uien heeft ingevoerd van 31 januari tot en met 30 april 2023. De maatregel was ingegeven door de noodzaak de voedselzekerheid te waarborgen en de prijzen van maatschappelijk belangrijke voedingsmiddelen, waaronder alle soorten uien, te beheersen.

In de tweede helft van februari 2023 is de regering van het land echter begonnen met de voorbereidingen voor de opheffing van de beperking op de export van uien; het ministerie van Tuinbouw van Kirgizië heeft een resolutie van het kabinet van de Republiek opgesteld die voorziet in de opheffing van de beperkingen op de uienexport.

"Het (landbouw)departement gaf toe aan de eisen van burgers en organisaties van Kirgizië die uien telen. Volgens hen heeft het land genoeg product om aan de vraag op de binnenlandse markt te voldoen.

Momenteel bedraagt de behoefte van de bevolking van Kirgizië aan uien per maand 6.000 ton. De telers hebben momenteel voorraden van ongeveer 50.000 ton, wat betekent dat deze hoeveelheid de behoeften van de bevolking voor 2-2,5 maanden dekt," meldt Ekonomist.kg.

Het exportverbod voor uien in Kirgizië, dat eind januari 2023 werd ingevoerd, was dus van kracht van 31 januari tot 3 maart 2023, dus slechts 32 dagen in plaats van de verwachte drie maanden. Kirgizië is het eerste Centraal-Aziatische land dat de tijdelijke beperking op de export van uien eerder opheft dan gepland.

EastFruit heeft al geschreven dat telers in Kazachstan de regering oproepen om de hoeveelheid uien die nodig is voor de binnenlandse markt te beoordelen en toe te staan dat het overschot wordt geëxporteerd. Ze zijn bezorgd dat er genoeg ui op de binnenlandse markt is en dat de rest kan gaan rotten. Om dit probleem op te lossen, hebben de telers zich gewend tot de nationale ondernemerskamer van Atameken.

Voor meer informatie: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.