Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Trude Zonneveld en Kees Jacobs, Syngenta Seeds :

“Nu even wachten geeft straks een vlottere start”

Het is niet alleen nat, maar ook nog te koud om uien te zaaien, aldus de uienexperts van Syngenta Seeds. “Met een beetje geduld geef je de uien waarschijnlijk een betere start. Je krijgt meestal maar 1 kans om het helemaal goed te doen.”

“De allereerste zaaiuien zitten er al in, maar ik zou zelf nog even geduld hebben”, adviseert Kees Jacobs. “Niet alleen vanwege de nattigheid, - ook deze week wordt weer de nodige neerslag voorspeld - maar ook vanwege de bodemtemperatuur. Die was een week geleden ongeveer 4 graden en daar is vast niet veel bijgekomen. Een uienzaadje voelt zich veel lekkerder bij 10 graden en groeit dan ook sneller weg.” Collega Trude Zonneveld vervolgt: “Het moet gewoon eerst een paar dagen als voorjaar hebben gevoeld, voordat je het land op gaat om uien te zaaien. Een ui die niet lekker doortrekt is ook vatbaarder voor andere oorzaken van stress zoals de bonenvlieg.” Wat de uienexperts van Syngenta Seeds betreft, loopt het optimale zaaivenster voor zaaiuien van 15 maart tot 15 april. Ervaringen in eerdere jaren laten volgens Jacobs zien dat vroege zaai een relatief groot risico geeft op een dunne stand. “En dat kost niet alleen kilo’s maar geeft ook meer kans op kwaliteitsproblemen als diknekken en losse uien.”

Eén kans om het goed te doen
Er is volgens de adviseurs nog een goede reden om geduld te hebben met het zaaien en dat is de verwachte kwaliteit van het zaaibed. Zonneveld: “Het zou mij niets verbazen als de grond dit jaar mooi valt. We hebben natuurlijk een week vorst gehad in december en in februari en maart op veel plaatsen nog de nodige vorstnachten. Als je wacht tot de omstandigheden goed zijn, lukt de zaaibedbereiding dit voorjaar misschien wel in 1 werkgang. Voorwaarde is natuurlijk wel dat het land al vrij vlak ligt.” Jacobs hoorde al de ervaring van een teler die het land op ging  om een vals zaaibed te maken. “Hij kwam al snel tot de conclusie dat zijn grond bij die ene bewerking al te fijn viel.” Het herinnert Jacobs aan zijn leraar landbouwtechniek die aan de klas vroeg wat de beste eg was. “We trapten er allemaal in en gingen machines noemen. Maar de beste eg was vorst, op de tweede plek kwam geduld en pas op de derde plek een machine. Je moet onthouden dat je meestal maar 1 kans krijgt om het helemaal goed te doen. Dus heb geduld en gebruik de lichtst mogelijke trekker en machines. Want de slechte plekken in uienpercelen zitten vaak op koppakkers en geren waar de grond het vaakst bewerkt is. En waar de grond te fijn ligt is de kans op slemp en verdichting groter.”

Perceelkeuze en zaaidichtheid
De meeste telers zullen de perceelkeuze voor de uien al gemaakt hebben. Toch wil Zonneveld daar nog een advies aan verbinden: “Als je niet helemaal zeker bent van de fusariumsituatie op dat perceel, kies dan een resistent ras of in ieder geval een ras met een sterk wortelgestel. Misschien kun je je rassenkeuze nu nog aanpassen. We hebben ook afgelopen seizoen weer veel problemen met fusarium gezien. En als je zeker weet dat de fusariumsituatie riskant is, kun je op zo’n perceel misschien beter geen uien zaaien.”

Een laatste tip die Jacobs nog wil geven richting de naderende zaai heeft te maken met de zaaidichtheid. “Ondanks alle goede bedoelingen en voornemens zien we de laatste jaren vaak dat we de gewenste 80 planten per vierkante meter niet halen. Als je rekent met een kiemkracht van ongeveer 90% en een veldopkomst met hetzelfde percentage dan heb je 100 zaadjes nodig om op 80 uien te komen. Dat betekent 4 eenheden per hectare. Bij 3,5 eenheden zul je onder praktijkomstandigheden niet verder komen dan 70 planten.”

De uienexperts realiseren zich dat veel van hun tips voor de meeste telers gesneden koek zouden moeten zijn. “Dat is niet erg”, aldus Jacobs, “De kracht zit immers in de herhaling. Wij vinden het vooral belangrijk dat je niet automatisch hetzelfde doet als vorig jaar maar je altijd even afvraagt of het dit seizoen misschien anders moet.”

Voor meer informatie:
Syngenta Seeds
Trude Zonneveld 
trude.zonneveld@syngenta.com               
06-57570352

Kees Jacobs
kees.jacobs@syngenta.com                          
06-57312075

Publicatiedatum: