Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prijsstijging uien Moldavië zal in tweede helft maart stoppen

Sinds de tweede helft van februari stijgen de uienprijzen op de Moldavische groothandelsmarkt met 1 MDL/kg (€ 0,05) per week, d.w.z. met 6-8% bovenop de gemiddelde prijs van de voorgaande week. In de groothandel kostte uien vorige week gemiddeld 17 MDL/kg (€ 0,85/kg). Dit is waarschijnlijk de hoogste prijs, zowel in nationale valuta als in euro, in de hele geschiedenis van de Republiek Moldavië.

Te oordelen naar de monitoringgegevens van EastFruit is de prijsschaal voor uien vorige week groter geworden dan in de voorgaande week. Uien van de hoogste kwaliteit kostten 18 MDL/kg (€ 0,90/kg), terwijl het minimumprijsniveau voor uien van gemiddelde kwaliteit zich stabiliseerde op 16 MDL/kg (€ 0,80/kg). De meeste transacties werden tegen deze prijs gesloten. Gezien deze omstandigheden gaan sommige ondernemers op de plaatselijke groenten- en fruitmarkt ervan uit dat er geen verdere prijsstijgingen meer zullen plaatsvinden voor uien in Moldavië, de consumenten zijn niet bereid meer te betalen. Ondertussen zijn uien in Moldavië nog altijd goedkoper dan in Polen (€ 0,90/kg) en Oekraïne (€ 1,15/kg).

Volgens marktanalisten zijn in Moldavië relatief goedkope Egyptische uien uit de Roemeense haven Constanta verkrijgbaar. Het etiket "land van oorsprong - Egypte" is echter nog niet aangetroffen op de prijskaartjes van uien in de winkels van supermarktketens. Maar we kunnen aannemen dat in sommige gevallen de uien van lage kwaliteit, die als lokale of Europese uien worden gepositioneerd, Egyptische uien zijn.

Bovendien hebben sommige grote tuinbouwbedrijven in Moldavië nog kleine voorraden, honderden tonnen uien, wat genoeg is voor twee tot drie weken. Gedurende deze periode zal het huidige niveau van de groothandelsprijzen waarschijnlijk niet veel veranderen. De traditionele seizoensgebonden stijging van de uienprijzen in april kan echter niet worden vermeden. Ondanks de warmte in maart en de snellere groei van de plaatselijke winteruien zullen deze niet eerder dan in mei op de Moldavische markt beschikbaar komen.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: