Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BBB stormt provincies, waterschappen en Eerste Kamer binnen

De BoerBurgerBeweging heeft volgens een voorlopige prognose van persbureau ANP 15 van de 75 zetels in de Eerste Kamer behaald. Daarmee is de BBB samen met de combinatie van de Partij van de Arbeid/GroenLinks, die eveneens 15 zetels heeft behaald, voorlopig de grootste geworden.

De winst van nieuwkomer BBB betekent een grote klap voor de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Alle coalitiepartijen verliezen. Ze kwamen vóór de huidige verkiezingen al zes zetels tekort voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Dat aantal loopt waarschijnlijk op naar veertien.

In de meeste provincies is BBB de grootste partij geworden. De partij van Caroline van der Plas krijgt daarmee ook in de Eerste Kamer een stevige vinger in de pap. In mei stemmen de Statenleden de leden voor de Eerste Kamer. Ook in de Waterschappen doet de BBB massaal haar intrede. Die definitieve uitkomsten worden pas in de loop van de dag verwacht.

Wim Wikkerink en Peter Koevoet van de BoerBurgerBeweging tijdens de campagne op HortiContact 2023. 

Reactie LTO
LTO-voorzitter Sjaak van der Tak: “Deze uitkomst is belangrijke winst voor onze boeren en tuinders én voor een vitaal platteland. Dit vraagt een echte koerswijziging. Het kabinet en de provincies moeten de grote plannen, met name de aanpak van stikstof, nu aanpassen zodat er meer draagvlak voor dit beleid ontstaat.”

De noodkreet vanuit de agrarische sector klinkt stevig door in de stem van de kiezer. LTO is verheugd met dit duidelijke signaal vanuit de samenleving. In bijna alle provincies én de Eerste Kamer lijkt BBB verreweg de grootste partij van het land geworden.

Van der Tak: “Wij feliciteren Caroline van der Plas van harte met deze enorme overwinning! Als belangenbehartigingsorganisatie is LTO ‘politiek kleurenblind’: wij werken samen met alle partijen. Verschillende onderwerpen kennen verschillende voor- en tegenstanders. Maar deze uitslag laat zich maar op één manier vertalen: er moet ruimte komen voor realistische doelen en nieuw draagvlak voor het landbouwakkoord en de stikstofaanpak.”

Reactie LLTB
"We zijn getuige geweest van een grote politieke aardverschuiving”, zegt Thijs Rompelberg, voorzitter van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB). “Dossiers die spelen op het platteland en in de land- en tuinbouw hebben hierbij een prominente rol gespeeld.

"De uitslag laat wederom zien dat er vanuit de bevolking grote steun is voor onze sector. Mensen hebben gestemd voor toekomstperspectief voor de agrarische sector, een reëel, haalbaar en betaalbaar beleid en een leefbaar buitengebied.”

Dit is volgens de LLTB-voorzitter een belangrijk signaal voor het kabinet. “We gaan snel schakelen met de winnaars van de verkiezingen. Ook partijen die deze keer hebben verloren of gelijk gebleven zijn, houden onze aandacht. Er zal uiteindelijk een stabiele samenwerking in Provinciale Staten moeten komen die onze provincie vooruit helpt.”

De LLTB zal dan ook in de komende gesprekken een beroep doen op partijen om hun verantwoordelijkheid te blijven nemen. “Het zal een spannende tijd worden, maar we mogen hoopvol zijn”, besluit Rompelberg.

 

Publicatiedatum: