Op 9 maart vond de kick-off plaats van het Trainings- en Demonstratiecentrum HortiSenegal in Kirene, Senegal. Op initiatief van groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan gaat een consortium van bedrijven met steun van de Nederlandse overheid boeren opleiden. Het streven is om de lokale productie van verse en voedselveilige groenten te vergroten én een beter inkomen voor boeren te genereren.
Senegal importeert nog steeds vijftig procent van zijn groenteconsumptie. Er is potentie om de lokale productie in de Niayes-regio bij Kirene en St. Louis te vergroten, maar kleinschalige telers hebben onvoldoende beschikking over hoogwaardige inputs en ondernemersvaardigheden. Bovendien zijn hun landbouwpraktijken niet optimaal. Het project HortiSenegal wil hierin verandering brengen.
Duurzame groenteteelt in Afrika
De aftrap van het project vond plaats onder grote belangstelling van onder andere de consortiumpartners, boerenorganisaties en vertegenwoordigers van de Nederlandse en Senegalese overheid. Zo waren Papa Malick NDAO, Secretaris-generaal van het Ministerie van Landbouw en Joan Wiegman, de Nederlandse ambassadeur in Senegal aanwezig. Boeren uit de regio lieten weten dat zij enthousiast zijn over dit initiatief, omdat zij zo kennis kunnen benutten van de betrokken partners.
Edwin van der Klugt, Business Manager Middle East & Africa bij Rijk Zwaan is blij met deze betrokkenheid: "Het project past bij onze langetermijnvisie om gezamenlijk de duurzame groenteteelt in Afrika te ontwikkelen. Met alle partners slaan we nu de handen ineen om de tuinbouw in Senegal te promoten als een winstgevende en duurzame vorm van ondernemerschap. Ons doel is om drieduizend kleine boeren én het personeel van tuinbouwbedrijven verder te helpen."
Consortium van bedrijven en overheid
Een consortium van bedrijven gaat zich hiervoor inzetten. Op de locatie van het Senegalese toeleveringsbedrijf Agroseed wordt een trainingsruimte ingericht en is een demonstratie gepland van duurzame groenteteelt, zowel in de vollegrond als in tunnels. Holland Green Tech levert de druppelirrigatie die werkt op door zonne-energie aangedreven pompen, Salt Doctors biedt oplossingen voor de verzilting van de bodem en Koppert Biologicals zet zich in voor biologische ziekte- en plaagbeheersing. Rijk Zwaan coördineert het project en zorgt voor de kwaliteitszaden van typisch Afrikaanse groenten, die het bedrijf in Tanzania veredelt én wereldwijd geteelde groenten die goed passen bij het klimaat. Alle betrokken bedrijven leveren experts die de boeren gaan trainen. De Nederlandse overheid is co-financier van deze publiek-private samenwerking.
Train de trainer
Het project duurt 3,5 jaar en kiest voor een getrapte aanpak. In Kirene gaan de consortiumpartners eerst dertig voorlopers - de lead farmers - trainen op het gebied van Good Agricultural Practice (GAP), geïntegreerde gewasbescherming (Integrated Pest Management, IPM), druppelirrigatie en duurzame groenteteelt. Bij elk van deze dertig boeren legt het project in de loop van drie jaar demovelden van 500 m2 aan, waar deze voorlopers samen met de consortiumpartners de kleine boeren opleiden. Ook financieringsmogelijkheden, markten, bewaring en bodemherstel komen aan bod in de training.
Development Projects
Het project is onderdeel van de Developments Projects van Rijk Zwaan, waarmee het groenteveredelingsbedrijf bijdraagt aan de ontwikkeling van boeren in armere landen door het delen van kennis, het leveren van kwaliteitszaden en intensieve begeleiding.
Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
[email protected]
www.rijkzwaan.nl