Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oezbekistan heft beperkingen op uienexport op

De grootste uienexporteur in Centraal-Azië, Oezbekistan, heeft de beperking op de uienexport opgeheven. Het is het tweede land in de regio dat een vervroegde opheffing van het verbod aankondigt, zo meldt nieuwsdienst EastFruit.

"Vanwege de stabilisatie van de uienprijzen heeft de regering van de Republiek Oezbekistan de tijdelijke beperking op de export van uien vanaf 15 maart 2023 opgeheven", aldus het Oezbeekse ministerie van Landbouw in een officiële verklaring.

Na Kazachstan kondigde Oezbekistan op 20 januari een tijdelijke beperking op de export van uien tot eind april aan om de uienprijzen op de binnenlandse markt te stabiliseren, aan de vraag van de consumenten te voldoen en de voedselzekerheid in het land te waarborgen. In de daaropvolgende twee weken werd hetzelfde besluit genomen door de regeringen van de buurlanden Tadzjikistan en Kirgizië.

Op 3 maart 2023 was Kirgizië het eerste land in de Centraal-Aziatische regio dat het verbod op de export van uien eerder ophief dan was aangekondigd.

Drie van de vijf Centraal-Aziatische landen zijn grote exporteurs van uien. Oezbekistan is de grootste met een export van jaarlijks meer dan 200.000 ton uien. Daarna volgen Kazachstan met 100.000 ton en Tadzjikistan met 80.000-95.000 ton.

Analisten van EastFruit merkten al eerder op dat er de afgelopen maand een neerwaartse trend was in de groothandelsprijzen voor uien in Oezbekistan onder invloed van twee factoren. Er was een toename van uienimport door Oezbekistan in januari-februari van dit jaar en er was een sterke stijging van de temperatuur in februari en begin maart, wat gevolgen heeft voor de uien die niet met de juiste bewaarcondities worden opgeslagen. Daarnaast dwingt de naderende oogst van vroege winteruien in het land telers en handelaren tot snelle afzet van de voorraden van vorig jaar.

Volgens prijsmonitoring van EastFruit daalde de gemiddelde groothandelsprijs voor uien in Oezbekistan van 10 februari tot 10 maart van 8.000 naar 6.000 UZS/kg (van € 0,66 tot € 0,49), d.w.z. met 25% in een maand.

Bron: east-fruit.com

Publicatiedatum: