Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waar gaan de eerste partijen Oezbeekse uien naartoe na de opheffing van het exportverbod?

Op 18 maart 2023 werd de opheffing van een tijdelijk verbod op de export van uien uit Oezbekistan gemeld. Slechts een paar uur na de aankondiging van het ministerie van Landbouw verschenen in de logistieke groepen op sociale netwerken aanvragen voor vrachtwagens om Oezbeekse uien naar buitenlandse markten te vervoeren.

Eerst werd gevraagd om vervoer naar Polen en de aanvragen voor vrachtwagens daar zijn nu vrij actief. In de volgende dag of twee werden ook aanvragen ontvangen voor vrachtwagens om uien van Oezbekistan naar Moldavië te vervoeren, maar dat zijn er tot nu toe niet veel.

Zoals de analisten van EastFruit eerder hebben opgemerkt, heeft zich de afgelopen maand een neerwaartse trend gevormd in de dynamiek van de groothandelsprijzen voor uien in Oezbekistan. Tegelijkertijd zijn de groothandelsprijzen voor uien in Oezbekistan gedaald tot het laagste niveau van de landen in de regio, waar EastFruit wekelijks de groothandelsprijzen voor groenten en fruit volgt. Op 17 maart 2023 bedroeg de gemiddelde groothandelsprijs voor uien in de landen in de regio (per 1 kg) Oezbekistan - € 0,49; Georgië - € 0,64; Tadzjikistan - € 0,65; Moldavië - € 0,84; Polen - € 0,89; Oekraïne - € 1,13.

Zoals uit bovenstaande gegevens blijkt, verklaart de prijsverhouding waarom de eerste partijen Oezbeekse uien na de opheffing van het exportverbod naar Polen en Moldavië worden verzonden. Gezien de hoge prijzen voor uien op de Oekraïense markt is het mogelijk dat Poolse importeurs binnenkort uien uit Oezbekistan kopen of zullen kopen om deze vervolgens aan Oekraïne te leveren.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: