Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Knoflookareaal -20% in Spanje

De inkrimping van het knoflookareaal met 20% in Spanje is het gevolg van de droogte in Andalusië en de problemen met de toegang tot water in Castilla-La Mancha. Vorig seizoen was er overigens al een opbrengstdaling van zo’n 30% ten opzichte van 2021. Dit werd gemeld in de Algemene Vergadering van de Nationale Knoflooktafel, die bijeen is gekomen in Las Pedroñeras, een bekende knoflookgemeente in de provincie Cuenca.

Julio Bacete, voorzitter van de Nationale Knoflooktafel, wees erop dat de teeltkosten intussen met ongeveer 30% zijn gestegen. "En we kunnen de prijzen niet verhogen, want de supermarktketens importeren knoflook van gelijk waar, om het product maar zo goedkoop mogelijk in het schap te kunnen leggen."

Chinese knoflook
De Nationale Knoflooktafel maakte ook de resultaten bekend van het rapport dat door de organisatie was opgesteld over de vermeende onregelmatigheden bij de export van diepgevroren knoflook uit China naar Europa. 

"De onregelmatigheid is dat deze veronderstelde diepgevroren knoflook in werkelijkheid gekoelde knoflook is, die wordt vervoerd bij een temperatuur van -4ºC, terwijl diepgevroren knoflook opslag bij -20ºC vereist", zegt Bacete, die uitlegt dat beide producten tot verschillende tariefclassificaties behoren. "De vermeende frauduleuze knoflook wordt dus buiten het quotum en tegen zeer lage tarieven geïntroduceerd, waardoor de Spaanse knoflooktelers worden benadeeld."

Een belangrijke sector in Spanje
In 2022 werd knoflook op een areaal van ruim 29.000 hectare geteeld in Spanje. De oogst klokte af op 286.694 ton. Het belangrijkste knoflookteeltgebied in Spanje is Castilla La Mancha, met 20.860 hectare (gegevens van 2021), gevolgd door Andalusië met 5.120 hectare, Castilla y León met 1.820 hectare, Madrid met 890 hectare en Extremadura met 530 hectare. Elk jaar levert de oogst van knoflook op het veld bijna 1 miljoen arbeidsdagen op in Spanje. 

Bron: eldiario.es

Publicatiedatum: