Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Silke Liersch

"Rode uien beschikbaar, tekort aan gele"

"Door de droogte van vorig jaar hebben we vooral kleinere aardappelen, waardoor de schiltijden aanzienlijk langer zijn. Ook de volumes waren amper voldoende in sommige gevallen, waardoor we de grondstof die we nodig hebben voor onze schilactiviteiten bij elkaar hebben moeten schrapen," aldus Silke Liersch, eigenaar van het gelijknamige schillerij in Frischezentrum Essen.

Momenteel worden de binnenlandse voorraden snel afgebouwd. Liersch: "Maar gelukkig hebben we een betrouwbare partner, waardoor we eind april een voorraad zouden moeten hebben." Daarna worden binnenkort ook de eerste vroege aardappelen in de Pfalz geoogst, zegt Liersch, die in het hele Ruhrgebied bekend staat om haar hoogwaardige handgeschilde aardappelen en uien. "Cypriotische aardappelen daarentegen zijn meestal voor verwerking, dus voor cateraars te duur."


Het Liersch-team met eigenaresse Silke Liersch (m) en haar dochter.

Record uienprijzen
Een soortgelijke marktsituatie is momenteel aan de orde bij uien, vervolgt Liersch. "De grondstofprijzen zijn extreem hoog: er zijn wel rode uien beschikbaar, maar er zijn tekorten aan gele uien. Wij kopen voornamelijk Spaanse uien, omdat binnenlandse producten gewoonweg te klein zijn, dus ongeschikt voor verwerking. Wat we betalen voor Spaanse uien zouden we normaliter voor de eerste Chileense uien hebben betaald," zegt Liersch, die vooral levert aan hotels, kinderdagverblijven en traiteurs in de wijde omgeving van Essen.

Naast aardappelen en uien verwerkt Liersch ook groenten en salades. "Vooral op het gebied van salades is de verscheidenheid aan producten de laatste jaren snel toegenomen. Er is bijvoorbeeld steeds meer vraag naar kant-en-klare salades."

Lange weg terug naar normale situatie
Al met al kijkt Liersch met gemengde gevoelens naar de toekomst. "We hebben natuurlijk een moeilijke tijd gehad met Covid, al zie ik de huidige crisis als nog erger. Over het algemeen ging alles zakelijk heel goed voor ons tot 2019, waarna de omstandigheden helaas omsloegen. We moeten ons nu realiseren dat de weg terug naar een meer normale situatie helaas bijzonder lang is."

Meer informatie over het Frischezentrum Essen vindt u in de fotoreportage van ons bezoek in maart 2023.

Voor meer informatie:
Silke Liersch
Liersch Obst – und Gemüsegroßhandel
Frischezentrum Essen
Tel.: +49 (0) 201 318 00
info@liersch-frischezentrum.de 
liersch-frischezentrum.de  

Publicatiedatum: