Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Minister Adema ziet akkoord niet in gevaar komen

Agractie stapt uit onderhandelingen Landbouwakkoord

Agractie trekt zich 'voor nu' terug uit de onderhandelingen over het Landbouwakkoord. De boerenbelangenorganisatie wil dat het "grootschalig aanwijzen van gronden met beperkingen" van tafel gaat, maar dat is op dit moment niet het geval, maakte voorman Bart Kemp bekend, zo schrijft NOS.

Vandaag en gisteren overlegden de agrarische organisaties Agractie, Biohuis, LTO Nederland en NAJK met minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de voorzitter van het Landbouwakkoord in Ermelo. Agractie is samen met Farmers Defence Force een van de organisaties achter de boerenprotesten tegen het stikstofbeleid.

Het vertrek van Agractie van de onderhandelingstafel zorgt er niet voor dat landbouwminister Piet Adema twijfelt aan het akkoord. Dat stelt hij in een reactie. Hij zet de gesprekken voort. "Er blijven veel partijen over op dit moment", zegt Adema in een reactie, zo meldt Nieuwe Oogst. "Ik heb geen reden om te twijfelen aan de komst van een landbouwakkoord." De minister laat in het midden of het akkoord begin april gereed is, zoals de planning is. "Ik wil toe naar een voldragen Landbouwakkoord, maar ook naar een akkoord met draagvlak. Dat komt bij mij niet op een week aan."

LTO niet van plan uit weg te stappen van onderhandelingstafel
Ook LTO kwam met een statement aangaande het vertrek van Agractie en gaf aan geen intentie te hebben de onderhandelingstafel te verlaten. "De afgelopen twee dagen zaten de partijen van de hoofdtafel in een tweedaagse werksessie om de meest complexe onderwerpen van het Landbouwakkoord door te nemen. Er zijn nog géén besluiten genomen", zo klinkt het.

"De uitwerking van het vraagstuk grond is wat ons betreft het belangrijkste onderdeel richting een mogelijk Landbouwakkoord. Wij verzetten ons tegen de introductie van het nieuwe type landschapsgrond en het doorvoeren van vergaande beperkingen in het gebruik van boerenland."

"LTO knokt samen met de andere agrarische organisaties aan tafel voor een zo goed mogelijk eindresultaat. Pas aan het einde van de onderhandeling beoordelen we of het resultaat goed genoeg is om aan onze leden voor te leggen. Of dat gaat lukken weten we niet. Om voor onze leden het beste resultaat te bereiken gaan wij door aan de onderhandelingstafel. Wat ons betreft is nu breken niet in het belang van de Nederlandse boeren en tuinders."

Publicatiedatum: