Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Beheersing uienvlieg nog sterker met SIT-plus"

De Groene Vlieg beproeft komend teeltseizoen de SIT-plus strategie, een combinatie van de Steriele Insecten Techniek (SIT) met de strategische inzet van uienolie. Door beheersingsmethodes te stapelen kan de plaag ook in hogedrukgebieden effectief worden teruggedrongen, zo melden ze.

Uienolie is een effectief lokmiddel, waarmee de vliegen worden weggeloodst van productiepercelen. Dat verlaagt de druk. Door de SIT te combineren met het weglokken van de uienvlieg, kan de uienvlieg beheersbaar worden in de hogedrukgebieden in uien telend Nederland. Dat is ook nodig om ook in 2050 nog gezond 30.000 hectare uien te kunnen telen.  


Jordy van Loo van De Groene Vlief legt de SIT-plus strategie uit bij een bijeenkomst met Uienstudieclub Uitmuntend 

SIT-plus strategie in de Noordoostpolder
Komend seizoen wordt de SIT-plus strategie in twee teeltgebieden toegepast in de Noordoostpolder; rondom de Polenweg en bij de Uiterdijkenweg-Blankenhammerweg. Op deze 100 tot 150 hectare zijn natuurlijke barrières waardoor het mogelijk is de SIT-plus strategie veilig in te zetten. Bovendien willen alle telers meewerken, wat absoluut een vereiste is voor een grootschalige aanpak en om dit goed te kunnen monitoren. Het vraagt om veel kennis en expertise om succes te behalen met uienolie. De inzet van uienolie werkt alleen in combinatie met de SIT.

Nieuwbouw Dronten
Intussen groeit de productie van steriele mannetjes van de uienvlieg. Vooral de nieuwbouw in Dronten gaat daar een flinke impuls aan geven. Dit komt tegemoet aan de animo voor deze natuurlijke bestrijdingsmethode. Doordat de methode heel effectief is, groeit de SIT als kool. Naar verwachting wordt de helft van het uienareaal in Nederland met de SIT bediend in 2023. De Groene Vlieg wil uiteindelijk het volledige uienareaal van steriele uienvliegen voorzien en uitbreiden naar plagen in andere gewassen. 

Voor meer informatie:
De Groene Vlieg
0187 – 65 18 62
info@degroenevlieg.nl 
www.degroenevlieg.nl 

Publicatiedatum: