Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologisch middel Serenade nu ook toegelaten in zaaiuien

Het brede etiket van Serenade heeft wederom een uitbreiding gekregen. Dit biologische middel op basis van de bacterie Bacillus amiloliquefaciens QST713 kan nu ook worden gebruikt in de zaaiuien als bodemtoepassing tegen grondgebonden schimmels. Deze  uitbreiding van het etiket is tot stand gekomen via een NL-KUG (kleine teelten uitbreiding), zo meldt Bayer Agro Nederland.

Grondgebonden ziektes in uien
In de uienteelt is met deze etiketuitbreiding een extra middel beschikbaar om in te zetten 'aan de voorkant' van de teelt om de grondgebonden ziektes te bestrijden. Uientelers hebben al de mogelijkheid om preventief, dus voor het zaaien, Rudis toe te passen. Naast dit middel is nu ook Serenade te gebruiken. Serenade zal in de combinatie met Rudis de grondgebonden ziektes aanpakken maar daarnaast heeft Serenade in andere teelten -zoals bijvoorbeeld de aardappels- laten zien dat Serenade meer is dan een fungicide.

Succes in aardappelen
Afgelopen vijf jaar zijn er op bijna 150 percelen praktijkproeven uitgevoerd met Serenade in zowel poot- als consumptie aardappelen, laat Bayer weten. Uit de data die zijn vergaard uit deze praktijkproeven is gebleken dat er een positief effect is op de meeropbrengst en de schilkwaliteit ten opzichte van onbehandelde percelen. Een ander effect van Serenade is dat het de opname van voedingstoffen consequent verbetert, waardoor het mede een boost geeft aan de knolkwaliteit en vitaliteit. "De grote kracht van QST 713-stam is dat het een symbiotisch partnerschap opbouwt met de plant. Ofwel: de bacteriestam en de plant werken goed samen om bodemziekten te weren, wortelvorming te ontwikkelen en via diverse routes de opname van voedingselementen te bevorderen."

Ook toegelaten in plantuien 
Serenade heeft eerder ook toelatingen gekregen voor gebruik in eerste en tweedejaars plantuien, zilveruien, picklers, sjalotten en knoflook. In de eerstejaars en tweedejaars plantuien kan dit middel worden ingezet ter bestrijding van bodemziektes als pythium en fusarium (grondbehandeling) en voor de bestrijding van Botrytis en bladvlekkenziekte (gewasbehandeling). 

Serenade in het kort:

  • Brede en directe werking via een bladbehandeling tegen onder andere Botrytis, Sclerotinia, meeldauw, Alternaria, Monilia, Septoria en via een bodembehandeling effectief tegen een breed spectrum van grondgebonden ziektes
  • Naast directe werking wordt ook het interne afweermechanisme van de planten geactiveerd
  • Zeer breed toepasbaar in vrijwel alle land- en tuinbouwgewassen
  • Geen veiligheidstermijn, tot de oogst inzetbaar
  • Bodembehandeling helpt de wortels om voedingselementen als calcium, fosfaat en ijzer beter op te nemen.
  • Geen residuen
  • Niet-resistentiegevoelig
  • De toepassing is niet afhankelijk van de temperatuur
     

Bron: Bayer Agro Nederland

Publicatiedatum: