Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Postuma, Flevosap en GroenteProductie Flevoland brengen goederen naar Oekraïne

Een afvaardiging van AGF-bedrijven Postuma, Flevosap en GroenteProductie Flevoland is vorige week naar Oekraïne gereisd om goederen af te geven voor de getroffenen van de oorlog. "Onder de goederen die gebracht werden, zaten 3 trailers met levensmiddelen, waaronder ook verse AGF en 1 trailer met ziekenhuisbedden", vertelt Gert Koekoek van GroenteProductie Flevoland. Het initiatief ging uit van stichting Grafhorst helpt Oekraïne. 

Naast de bovengenoemde bedrijven nam ook Van der Weerd Grafhorst deel aan het konvooi. Wezenberg groep stelde 2 opleggers beschikbaar. "In de vroege ochtend van 20 maart om 2.00 uur vertrok er een konvooi van 4 vrachtwagens; 1 bus en auto met aanhanger naar Ternopil in de Oekraïne", vervolgt Gert. Het transport was de tweede, nadat er in oktober 2022 al eens naar het in nood verkerende land werd gereden. "Maandagavond is er overnacht in Wroclaw, Polen, waarna dinsdagochtend vroeg weer werd vertrokken naar de Oekraïense grens. Het transport kwam daar om 16.00 uur die dag aan."

Aldaar bleek het echter niet eenvoudig om de grens te passeren, aangezien het konvooi meerdere uren op de grens heeft gestaan. "De eerste auto’s waren om 21.30 uur de grens over en de laatste pas om 4.30 uur in de ochtend", legt Gert uit. De bus van Groenteproductie Flevoland werd na 5 uur op de grens te hebben gestaan naar een andere grensovergang gestuurd, waar de hele procedure weer helemaal opnieuw begon. "Woensdagochtend werd er echter weer vroeg vertrokken richting Ternopil, waar het hele konvooi rond 12.00 uur aankwam."

Hier stonden vele vrijwilligers van onder andere YWAM (Youth With A Mission) klaar om de vrachtwagens te lossen. Zij verzorgen de verdere distributie in de Oekraïne. "Een gedeelte van de ziekenhuisbedden ging gelijk op transport naar een ziekenhuis in Ivano-Frankivsk, waar gewonde soldaten liggen. De rest van de bedden gingen naar een ziekenhuis in Ternopil." De levensmiddelen zijn verdeeld onder een kerk in Olevsk en Ywam Ternopil.

Nadat rond 14.30 uur alle vrachtwagens waren gelost, werd de lange terugreis gelijk weer ingezet. Echter waren er ook hierbij weer de nodige problemen aan de grens. "De vrachtwagens hadden pech en hebben 14 uur op de grens gestaan. Donderdagmorgen om 8.30 uur was de hele groep weer compleet en is er de hele dag door Polen gereden, waarna er aan de Pools-Duitse grens is overnacht. Vrijdagavond om 21.00 uur is het gezelschap vervolgens weer aangekomen op de plaats van vertrek: Grafhorst."

"Uiteindelijk was iedereen weer opgelucht dat de reis goed is verlopen", besluit Gert. "Grote dank aan alle bedrijven en chauffeurs die zich belangeloos hebben ingezet, maar ook alle sponsoren die deze reis mogelijk hebben gemaakt. Een derde transport staat alweer op de agenda!"

Wilt u de stichting ondersteunen met een donatie of producten voor het volgende transport? Neem dan contact op met Gert Koekoek van GroenteProductie Flevoland. Bereikbaar op 06-11138385

Het bank rekening van de stichting is NL38 RABO 0144 6020 24 t.n.v. stichting 'Grafhorst helpt Oekraïne'. "De stichting heeft een ANBI- status en de donatie is dus aftrekbaar van de belasting!"

Publicatiedatum: