Op de Oostenrijkse aardappelmarkt blijft de rustige maar gestage vraag in de laatste dagen van maart aanhouden. Volgens de LKÖ hebben zowel handelaren als telers nog wat voorraden. De bereidheid van de telers om te verkopen blijft groot, maar van druk op de markt is geen sprake. Seizoensgebonden binnenlandse handel en sortering door achterblijvende kwaliteit zorgen voor een overeenkomstige snelle vermindering van de voorraden.
Bij de export ontbreekt het echter nog steeds aan impulsen. Al met al zou de overgang naar het nieuwe seizoen relatief soepel moeten verlopen. De producentenprijzen veranderden niet ten opzichte van de vorige week. Aan het begin van de week bedroegen de prijzen voor consumptieaardappelen in Niederösterreich doorgaans 30 tot 32 euro/100 kg. Ook Oberösterreich meldde ongewijzigde prijzen tot 32 euro/100 kg.
Goede afzetmogelijkheden
De Oostenrijkse uienmarkt presenteerde zich onlangs weer wat evenwichtiger. Het aanbod aan vrije handel in Oostenrijk blijft weliswaar schaars. De import uit Egypte en Nederland heeft de prijzen echter enigszins gekalmeerd. De afzetmogelijkheden blijven onveranderd, zowel in eigen land als voor de export. De producentenprijzen stabiliseerden zich vorige week op een hoog niveau. Aan het begin van de week werden uien, schoongemaakt en gesorteerd in kisten, nog steeds verkocht voor 80 tot 84 euro/100 kg, afhankelijk van grootte en kwaliteit. De exportprijzen liggen nog wat hoger.
Pasen stimuleert verkoopcijfers
De Niederösterreichse wortelmarkt laat zich van een evenwichtige kant zien. Een inmiddels redelijk beheersbaar aanbod ontmoet een levendig interesse. In de binnenlandse retail zorgde het naderende paasfeest voor goede verkoopcijfers. Maar ook in de exportsector zijn er berichten over een toenemende kopersbereidheid. De producentenprijzen veranderden niet ten opzichte van de vorige week. De producentenprijzen voor wortelen in zakken van 5 kg, ex works, afhankelijk van de kwaliteit, bleven onveranderd op 55 tot 60 euro/100 kg.
Bron: LKÖ