Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ACM: Gunstiger transporttarief voor batterijsystemen die congestie verminderen

Batterijsystemen zorgen voor meer flexibiliteit in het elektriciteitsnet en helpen om fluctuaties van vraag en aanbod van elektriciteit met elkaar in balans te brengen. Batterijen kunnen ook helpen om het net te ontlasten. Batterijsystemen die in de praktijk helpen om het net slimmer te gebruiken zouden een korting moeten krijgen op hun transporttarief. Tot die conclusie komt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een vervolgstudie over transporttarieven en elektriciteitsopslag.

Of batterijsystemen echt helpen om het net te ontlasten hangt af van de locatie en van het tijdstip waarop batterijen laden en ontladen. Batterijsystemen die dichtbij windmolens of zonneparken staan kunnen de duurzaam opgewekte energie tijdens piekmomenten lokaal opslaan en deze als er meer ruimte is op het net invoeden. Op die manier helpt het batterijsysteem het net tijdens piekmomenten te ontlasten en is er minder noodzaak om het net te verzwaren. Dit is anders met batterijsystemen die bijvoorbeeld op afstand van productielocaties worden geplaatst en waarvoor dus wel extra transportcapaciteit aangelegd moet worden. Een lager transporttarief voor batterijsystemen zou daarom alleen moeten gelden als er in de praktijk aantoonbaar investeringen worden voorkomen en kosten worden bespaard.

In het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN) is afgesproken dat Netbeheer Nederland in overleg met de ACM met een voorstel komt om de nettarieven voor batterijsystemen te veranderen. De ACM is in 2022 ook gestart met onderzoek naar de mogelijkheid om zogenoemde ‘alternatieve transportrechten’ in te voeren. Hierbij betalen gebruikers een lager tarief omdat zij minder zekerheid hebben over de beschikbare hoeveelheid transportcapaciteit.

Een alternatief transportrecht kan interessant zijn voor batterijsystemen, omdat deze systemen makkelijk kunnen inspelen op de situatie op het net. De ACM publiceert binnenkort de uitgangspunten voor het invoeren van alternatieve transportrechten.

Naast het onderzoek naar alternatieve transportrechten is de ACM ook gestart met onderzoek naar een bredere herziening van de tariefstructuur. De ACM kijkt hierbij of aangeslotenen via de tarieven gestimuleerd kunnen worden hun netgebruik beter te spreiden, zodat piekbelasting in het net wordt voorkomen. Hierdoor kunnen ook andere netgebruikers op hun transporttarieven besparen als zij het net ontlasten door er slim gebruik van te maken.

Bron: ACM

Publicatiedatum: